Fizik dersinde uygulanan farklılaştırılmış öğretim yönteminin öğrencilerin akademik başarılarına ve sınıf yönetimine etkisi
The effect of different instruction applied in physics course on students 'academic achievements and classroom management
  1. Tez No: 545430
  2. Yazar: BETÜL YAPRAKGÜL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ÜMİT TURGUT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Farklılaştırılmış öğretim, 5E Modeli, sıvıların kaldırma kuvveti, differentiated instruction, 5E Model, buoyancy force
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Matematik ve Fen Bilimleri Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Fizik Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 75
Özet
Amaç: Bu araştırmanın amacı, fizik dersinde uygulanan farklılaştırılmış öğretimin öğrencilerin akademik başarılarına ve sınıf yönetimine etkisini incelemektir. 10. Sınıf fizik dersi konuları arasında yer alan“Sıvıların kaldırma kuvveti”ünitesi farklılaştırılmış öğretim modeliyle işlenmiş ve öğrencilerin akademik başarılarına etkisi araştırılmıştır. Ayrıca farklılaştırılmış öğretimin, sınıf yönetimini nasıl etkilediği gözlemlenmiştir. Yöntem: Bu çalışmada, karma araştırma modellerinden gömülü desen kullanılmıştır. Araştırmanın çalışma grubunu, biri kontrol biri de deney grubu olarak atanan, 2015-2016 öğretim yılında, Erzurum ili merkez ilçesindeki bir lisenin iki farklı şubesinde öğrenim gören, 28'i deney grubu, 28'i kontrol grubu olmak üzere 56 öğrenci oluşturmaktadır. Deney grubunda dersler farklılaştırılmış öğretim ile anlatılırken, kontrol grubunda dersler 5E öğrenme modeline göre anlatılmıştır. Araştırmanın nicel verileri“Kaldırma Kuvveti Ön Bilgi Testi”ve“Kaldırma Kuvveti Başarı Testi”ile toplanmıştır. Nitel veriler“Sınıf Gözlem Formu”ile toplanmıştır. Başarı testlerinin karşılaştırılmasında, SPSS 20 paket programında ile bağımsız örneklem t testi yapılmıştır. Bulgular: Deney ve kontrol grubunda bulunan öğrencilerin ön bilgi testinden aldıkları puanlar arasında anlamlı bir fark olmadığı tespit edilmiştir. Öte yandan, uygulama sonrası yapılan başarı testi sonucuna göre deney grubu lehine anlamlı fark çıkmıştır. Farklılaştırılmış öğretim sınıf yönetimine genel olarak olumlu yönde etki etmektedir. Sonuç: Bulgulara göre, ortaöğretim 10. sınıflar fizik dersi“Basınç ve Kaldırma Kuvveti”konusunun farklılaştırılmış öğrenme modeliyle işlenmesi ile aynı konunun 5E modeline göre işlenmesi arasında farklılaştırılmış öğretim lehine anlamlı bir farklılığa ulaşılmıştır. Ayrıca, farklılaştırılmış öğretim uygulanan sınıfta, sınıf yönetimi konusunda öğretmenler açısından olumlu davranışlar olduğu gözlenmiştir.
Özet (Çeviri)
Purpose: The purpose of this research, the aim of this study is to investigate the effect of differentiated instruction applied in physics course on students' academic achievement and classroom management. Grade 10 physics course among the subjects“buoyancy force”unit has been described with differentiated instruction model, and investigated the effect on students' academic achievement. It was also observed how differentiated instruction influenced classroom management. Method: In this study embedded design is used in mixed research models. The study group consisted of 56 students, 28 of whom were in the control group and 28 of them were in the experimental group were in two different classrooms of a high school in the central district of Erzurum. While the lessons in the experimental group are explained with differentiated instruction, the lessons in the control group are explained according to the 5E learning model. Quantitative data of the study was collected with“lifting force preliminary information test”and“lifting force success test”. Qualitative data is collected with class observation form in the comparison of achievement test, paired sample t-test was made with SPSS-20 package program. Results: It was determined that there was no significant difference between the scores obtained from the pre-knowledge test of the students in the experiment and control groups. On the other hand, according to the results of the success test a significant difference was found in favour of the experimental group. Differentiated instruction has a positive effect on classroom management in general. Conclusion: According to the findings of secondary education 10th grade physics lesson“buoyancy force”with the differentiated learning model processing of the same issue according to the 5E model has been reached a significant difference in favour of differentiated instruction. In addition, in the classroom where differentiated instruction was applied, positive behaviours were observed in terms of teachers about class management.