Soyut dışavurumculuk ve Richard Diebenkorn'un soyut ve figüratif resim arasındaki yolculuğu
Abstract expressionism and Richard Diebenkorn's travel between abstract and figuration
  1. Tez No: 545433
  2. Yazar: NURHAN KÖKSAL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET ZAHİT BÜYÜKİŞLİYEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
  6. Anahtar Kelimeler: Richard Diebenkorn, soyut, figüratif, Richard Diebenkorn, abstract, figurative
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yeditepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Plastik Sanatlar Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 225
Özet
Bu tez çalışmasında, 1950'ler ve sonrasında, Amerika'da değişen sanat ortamı, Soyut Dışavurumculuk (New York Okulu) ve Bay Area (San Francisco-körfez bölgesi) Figüratif Hareketi incelenmiş, ve bu değişimleri sanatına başarılı bir şekilde yansıtan Amerikalı, Batı Sahili sanatçısı Richard Diebenkorn derinlemesine araştırılmıştır. 1950'lerde soyut çalışmaları ile tanınırken, 1955'lerde figüratif resme dönmüş, 1967 yılında tekrar soyuta geri dönerek, Ocean Park serisi olarak bilinen, yirmi yıllık uzun ve başarılı bir soyut resim dönemi geçirmiştir. Richard Diebenkorn'un, döneminin geçerli trendlerine karşı olacak şekilde, soyut ve figüratif resim arasındaki sürekli yolculukları nedeniyle, pek çok kişi Diebenkorn'un gerçekten kim olduğunu anlamakta zorlanmıştır. Richard Diebenkorn devrim yaratacak bir sanat hareketinin içinde olmamasına ve sanat tarihinde adının fazla yer almamasına rağmen, bu çalışmada da gösterildiği üzere, Soyut Dışavurumculuk, Renk Alanı Resmi ve Avrupa Resmini başarılı bir şekilde birleştiren, çağdaş bir ressamdır. Richard Diebenkorn'un sanat yaşamı dönemlere ayrılarak incelenmiş, yaşadığı çevreye ne kadar duyarlı olduğu gösterilmiştir: Erken dönem (1942-1953), Berkeley serisi (1953-1966), Ocean Park serisi (1967-1988) ve Ocean Park sonrası dönemi.
Özet (Çeviri)
With this thesis study, changing American Art scene of 1950's, Abstract Expressionism (New York School) and Bay Area Figurative Movement have been examined, and West Coast Artist in US, Richard Diebenkorn (1922-1993), who reflected these changes to his art very successfully, has been analysed. He was well known with his abstract paintings in 1950's, then turned to figurative painting in 1955's, and finally in 1967, he returned back to long and successful period of abstract painting which will continue for the next twenty years, titled as Ocean Park series. He moved backwards and forwards from abstraction to figuration which many of these changes were against the current trends. Many people were not sure who Dieberkorn was, exactly. Although, he did not take part in any revolutionary movement in the art history, but it is very significant as shown in this study that he was a contemporary American artist who could successfully combine varied movements such as Abstract Expressionism, Color Field Painting and European Painting. This study examines the important periods of Richard Diebenkorn's career and shows his sensitivity to his environment: Early period (1942-1953), Berkeley series (1953-1966), Ocean Park series (1967-1988) and after Ocean Park period.