Ortaöğretimde okul müdürlerinin dönüşümcü liderlik özellikleri ile okul güvenliği ve örgütsel imaj arasındaki ilişki
The relationship between transformational leadership characteristics of principals and school security and organizational image in secondary schools
  1. Tez No: 545434
  2. Yazar: MEVSİM ZENGİN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. DURDAĞI AKAN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Liderlik, dönüşümcü liderlik, imaj, örgütsel imaj, okul güvenliği, leadership, transformational leadership, image, organizational image, school security
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Eğitim Yönetimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 176
Özet
Amaç: Bu çalışmada ortaöğretim öğretmenlerinin algılarına göre okul müdürlerinin dönüşümcü liderlik özellikleri ile okul güvenliği ve örgütsel imaj arasındaki ilişkinin incelenmesi amaçlanmıştır. Yöntem:Bu çalışma karma yöntem kullanılarak gerçekleştirilmiştir.Çalışmanın nicel kısmı, ilişkisel tarama modeli ve nedensel karşılaştırma modellerinin birlikte kullanıldığı, yapısal eşitlik modellemesinin de yer aldığı betimsel bir çalışmadır. Veri Toplama aracı olarak Akan, Yıldırım ve Yalçın (2014) tarafından geliştirilen“Dönüşümcü Liderlik Ölçeği”, Akan ve Zengin (2018) tarafından geliştirilen“Okul Güvenlik Ölçeği”ve Gürbüz (2008) tarafından geliştirilen“Örgütsel İmaj Algısı Ölçeği”kullanılmıştır. Araştırmanın nitel kısmında ise, betimsel bir çalışma yapılmıştır. Katılımcılar kolay ulaşılabilir durum örneklemesi yoluyla maksimum çeşitlilik araştırma yöntemine göre belirlenmiştir. Veri toplama aracı olarak yarı yapılandırılmış görüşme formu kullanılmıştır. Bulgular: Uygulama sonucunda elde edilen verilere göre öğretmenlerin okul müdürlerinin dönüşümcü liderlik özelliklerine ilişkin algılarının cinsiyet ve eğitim durumu değişkenine göre anlamlı biçimde farklılaşmadığı, mesleki kıdem değişkenine göre istatiksel olarak anlamlı bir şekilde farklılaştığı, okul güvenliğine ilişkin öğretmen algılarının ise cinsiyet, mesleki kıdem, eğitim durumu değişkenlerine göre anlamlı biçimde farklılaşmadığı ortaya çıkmıştır. Öğretmenlerin örgütsel imaj algılarının mesleki kıdem ve eğitim durumu değişkenlerine göre istatiksel olarak anlamlı biçimde farklılaşmadığı buna karşın cinsiyet değişkenine“finansal sağlamlık”alt boyutuna göre anlamlı biçimde farklılaştığı görülmüştür. Sonuç: Araştırma sonucuna göre okul müdürlerinin dönüşümcü liderlik özellikleri ile okul güvenliği; okul müdürlerinin dönüşümcü liderlik özellikleri ile örgütsel imaj; okul güvenliği ve örgütsel imaj arasında pozitif yönde anlamlı ilişki bulunmaktadır. Ayrıca dönüşümcü liderlik özellikleri okul güvenliği ve örgütsel imajı, okul güvenliği de örgütsel imajı yordamaktadır.
Özet (Çeviri)
Purpose: The purpose of this study is to explore the relationship between transformational leadership characteristics of secondary school principals and school security and organizational image in secondary teachers' views. Method:The study is conducted, using the mixed method.The quantitative part of the research is a descriptive study in which relational survey model and casual comparative models are incorporated, including structural equation modeling. The study employs the stratified sampling method. The“Transformational Leadership Scale”, developed by Akan, Yıldırım and Yalçın (2014), the“School Security Scale”, developed by Akan and Zengin (2018) and the“Organizational Image Perception Scale”, developed by Gürbüz (2008) are used as data gathering instruments. A descriptive study is conducted for the qualitative part of the research. The participants are selected through convenience sampling according to the maximum variation research method. Semi-structured interview form is used as data gathering instrument. Findings: According to the data as a result of the application, the following has been concluded: a) teachers' perceptions of transformational leadership characteristics of school principals do not significantly vary according to gender and educational background, but significantly vary according to professional seniority b) teachers' perceptions of school security do not significantly vary according to gender, professional seniority and educational background. It has been observed that the organizational image perceptions of teachers do not significantly vary according to professional seniority and educational background; on the other hand, they significantly vary according to“financial solidity”factor of gender. Result: According to the research findings, there is a positive, significant correlation between transformational leadership characteristics of school principals and school security; between transformational leadership characteristics of school principals and organizational image and between school security and organizational image. What's more, transformational leadership characteristics predict school security and organizational image and school security predicts organizational image.