Din ve gelenek: Mali'de Bambara kabilesi örneği
Religion and tradition: An example of the Bambara tribe in Mali
  1. Tez No: 545516
  2. Yazar: DRİSSA COULIBALY
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MEHMET SÜHEYL ÜNAL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Felsefe, Sosyoloji, Religion, Philosophy, Sociology
  6. Anahtar Kelimeler: Din, Toplum, Gelenek, Mali, Bambara Kabilesi, Religion, Society, Tradition, Mali, Bambara Tribe
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 85
Özet
Bu çalışmada Mali kabilelerinden biri olan Bambara Kabilesinin dini ve sosyal hayatı incelenmiştir. Bu bağlamda Bambara bölgesinde eski dönemlere ait olan dini inançlar evlenme, doğum ve ölüm gelenekleri ve bunlara bağlı halk inançları, sosyolojik bakımdan değerlendirilmeye çalışılmıştır. Çalışma, teorik ve ampirik olmak üzere iki temel bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde sosyal bir gerçeklik olarak din kavramı ele alınmıştır. Burada dinin, özsel ve işlevsel olmak üzere iki tanımlaması özetle değerlendirilmiştir. Ayrıca din ile toplum arasındaki karşılıklı ilişki de analiz edilmeye çalışılmıştır. İkinci bölümde ise, Mali'de Bambara Kabilesi'nde dinin toplumsal hayattaki rolü ele alınmıştır. Bambaralar'ın İslam'dan önceki önemli inanç ve gelenekleri ve günümüzdeki evlenme, doğum ve ölüm gelenekleri incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, the social and religious life of Bambara which one of tribes in Mali was studied. In this context we tried to evaluate the traditions of religion, marriage, birth and death in the Bambara region and the superstitious beliefs related to them in terms of sociology. The study consists of the introduction and two main parts. The first part is about the concept of religion as a social reality. Two definitions of religion -both substantive and functional- have been briefly studied. In addition, there is a reciprocal relationship between religion and society, and in this context, the relations between the two have been discussed. The second part consists of the role of religion in social life in the Bambara tribe in Mali. Bambaras gave traditional beliefs an important place long before Islam. The traditions of marriage, birth and death in the tribe are also discussed.