Yetişkinlerin psikolojik yardım alma tutumlarının narsistik eğilimler ve öz yeterlilik açısından incelenmesi
Examination of adult attitudes of psychological help in terms of narcissistic tendencies and self-efficacy
- Tez No: 545582
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SERHAT ÖZEKES
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Psikolojik yardım alma tutumları, narsistik eğilimler, öz yeterlilik, Psychological help attitudes, narcissistic tendencies, self-efficacy
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 99
Özet
Bu çalışmada yetişkinlerin psikolojik yardım alma tutumlarında narsistik eğilimler ve öz yeterliliğin etkisinin araştırılması amaçlanmıştır. Araştırmaya İstanbul'da ikamet eden 18-65 yaş aralığındaki 151 yetişkin dahil edilmiştir. Katılımcılara kişisel bilgi formu, Psikolojik Yardım Aramaya Yönelik Tutum Ölçeği Kısa Form, Narsistik Kişilik Envanteri ve Genel Öz Yeterlilik Ölçeğinden oluşan veri toplama aracı uygulanmıştır. Veriler SPSS ile analiz edilmiş olup betimleyici istatistikler, Pearson korelasyon analizi, regresyon analizi, t-test, ANOVA ve Post-Hoc testlerinden LSD test kullanılmıştır. Elde edilen bulgular %95 güven aralığında ve %5 anlamlılık düzeyinde değerlendirilmiştir. Araştırmadan elde edilen bulgulara göre narsistik kişilik özellikleri psikolojik yardım alma tutumlarını azaltmaktadır. Ancak öz yeterlilik algısının psikolojik yardım alma tutumları üzerinde anlamlı bir etkisi görülmemiştir. Bununla birlikte kadınların psikolojik yardım alma tutumlarının erkeklerden, lisansüstü eğitim seviyesine sahip katılımcıların psikolojik yardım alma tutumları da diğer eğitim gruplarından yüksektir. Narsistik kişilik özellikleri bekar katılımcılarda evlilere oranla daha yüksek bulunmuştur. Öz yeterlilik açısından yapılan karşılaştırmalarda ise 30 yaş ve üzeri katılımcıların ortalamaları 18-23 yaş aralığındaki katılımcılardan, çalışanların ortalamaları herhangi bir işte çalışmayanlardan, gelir düzeyi yüksek olanların ortalamaları düşük gelir düzeyindekilerden, daha önce psikolojik destek almayanların ortalamaları alanlardan yüksek bulunmuştur. Elde edilen bu sonuçlar psikolojik yardım alma için narsistik özelliklerin bir engel teşkil ettiğini ve psikolojik problemlerin çözümü için profesyonel desteğin alınabilmesi için narsistik eğilimlerin engellenmesi ya da azaltılmasının önemli olduğunu göstermektedir.
Özet (Çeviri)
In this study, it was aimed to investigate the effects of narcissistic tendencies and self-efficacy on the attitudes for psychological help of adults. A total of 151 adults aged 18-65 who were residing in Istanbul were included in the study. The data collection tool consisted of personal information form, Attitude Scale for Psychological Assistance Short Form, Narcissistic Personality Inventory and General Self-Efficacy Scale. The data were analyzed by SPSS. Descriptive statistics, Pearson correlation analysis, regression analysis, t-test, ANOVA and LSD tests were used. The findings were evaluated at 95% confidence interval and 5% significance level. According to the findings obtained from the research, narcissistic personality traits reduce the attitudes of getting psychological help. However, the perception of self-efficacy did not have a significant effect on the attitudes of receiving psychological help. In addition, the attitudes of women to receive psychological help are higher than men and graduate education levels are higher than the other education groups. Narcissistic personality traits were higher in single participants than in married individuals. In the comparisons made in terms of self-efficacy, the averages of the participants aged 30 years and over, people who work in a job, people with high income level and people who recieve higher. These results show that the narcissistic characteristics are an obstacle for psychological help and that it is important to prevent or reduce narcissistic tendencies to get professional support for the solution of psychological problems.