Understanding the relationship between help-seeking attitudes and narcissistic characteristics among adults in Turkey
Türkiye'deki yetişkinlerde yardım arama tutumları ile narsisistik özellikler arasındaki ilişkinin anlaşılması
  1. Tez No: 669031
  2. Yazar: İLAYDA MUTLU
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ALEV ÇAVDAR SİDERİS
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Yardım arama, güven, narsisiszm, haset, savunma mekanizmaları, Help-seeking, trust, narcissism, envy, defense mechanisms
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: İstanbul Bilgi Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Programlar Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 156
Özet
Yardım arama davranışı, sosyal psikoloji literatüründe uzun yıllardır farklı boyutları ile çalışılan kavramlardan bir tanesidir. Bununla birlikte, yardım alma davranışının psikodinamik bir kavramsallaştırma ile ele alındığı çok az araştırma bulunmaktadır. Bu nedenle, bu araştırmanın amacı psikodinamik kavramlar olan narsisisizm, haset, temel güven duygusu ve belli savunma mekanizmalarının kullanımının, yardım alma tutumları ile ilişkisini incelemektir. Bu amaç doğrultusunda, Psikolojik Yardım Almaya İlişkin Tutum Ölçeği-Kısa Form Ölçek (PYTÖ-K), Beş Faktör Narsisizm Ölçeği- Kısa Form, BeMaS-T Haset ve Gıpta Ölçeği, Savunma Biçimleri Testi'nin idealleştirme, yansıtma, eyleme dökme, pasif saldırganlık ve değersizleştirme alt boyutları, İlişkilerde Güven Ölçeği ve Demografik Bilgi Formu araştırmanın ölçüm araçları olarak uygulandı. Bahsedilen kavramlar arasındaki beklenen ilişkiyi ölçmek için çevrim içi bir anket uygulandı ve 603 katılımcının sonuçları analiz edildi. Bulgular gösterdi ki büyüklenmeci narsisist olarak formüle edilebilecek kişiler, erkekler ve eyleme dökme savunma mekanizmasını sıklık ile kullananlar yardım aramaya dair daha olumsuz bir tutuma sahiptirler. Diğer yandan ilişkilerde başkalarına güvenebilen kişiler ve başkalarına hasetli kişilerin yardım alma tutumu daha olumludur. Kullanılan haset ölçeğinin kavramın psikodinamik tanımı ile çelişkili şekilde ağırlıklı olarak gıpta boyutunu yansıttığını belirtmek gereklidir. Araştırmanın bulguları literatüre küçük bir katkıda bulunarak yardım arama davranışının farklı psikoloji ekolleri ile ileri araştırmaları yapılması ihtiyacını ortaya çıkarmıştır.
Özet (Çeviri)
Help-seeking is one of the concepts studied with its different dimensions throughout the years in social psychology literature. However, there has been little research on help-seeking attitudes and behavior with psychodynamic conceptualization. Thus, the purpose of this study is to investigate the association of the psychodynamic concepts of narcissism, envy, basic trust, and utilization of certain defense mechanisms with help-seeking attitudes. For this aim, The Scale of Attitudes toward Seeking Psychological Help – Shortened (ASPH-S), the Turkish version of the Short Form of the Five-Factor Narcissism Inventory (FFNI-SF), the Turkish version of Benign and Malicious Envy Scale (BeMaS), idealization, projection, acting out, passive aggression, and devaluation subscales of the Turkish version of Defense Style Questionnaire (DSQ- 40), Trust in Relations Scale, and Demographic Information Form were applied as the measurement tools of the study. An online survey was conducted to measure the expected relationships of the mentioned concepts, and results from 603 participants were analyzed for this purpose. The results revealed that people who are high on traits of grandiose narcissism, men, younger people, and individuals who frequently utilize the defense mechanism of acting out had a more negative attitude towards seeking help. On the other hand, individuals who trust others in relationships, and are envious of others had a more positive attitude towards seeking help. It should be noted that the envy measure predominantly reflects benign aspects of envy as contradictory to the psychoanalytic definition of the concept. There was no mediation effect of envy on the relationship between narcissism and help-seeking attitude. The results of this study provide a preliminary contribution to the investigation of help-seeking attitudes as to their underlying dynamics from a psychoanalytic perspective.