Amiloidozu olan böbrek nakli hastalarında enfeksiyon sıklığı ve nedenleri
Incidence and causes of infection in kidney transplantation patients with amyloidosis
  1. Tez No: 545857
  2. Yazar: SÜMEYYE ARZU AYDOĞAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ŞEREF RAHMİ YILMAZ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Aile Hekimliği, Klinik Bakteriyoloji ve Enfeksiyon Hastalıkları, Nefroloji, Family Medicine, Clinical Microbiology and Infectious Diseases, Nephrology
  6. Anahtar Kelimeler: Ailevi Akdeniz Ateşi, Amiloidoz, Böbrek Nakli, Enfeksiyon, İmmun Sistem, Familial Mediterranean Fever, Amyloidosis, Kidney Transplantation, Infection, Immune System
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 109
Özet
FMF hastalığı kontrol altına alınamadığı durumlarda, renal amiloidoza bağlı son dö nem böbrek hastalığı gelişebilmektedir. Böbrek nakli son dönem böbrek hastalığı için en uygun tedavi yöntemidir. İmmün yanıtta amiloidin önemli fonksiyonları vardır. Yapılan çalışmalarda amiloidoz gelişiminin immun sistem üzerinde olumsuz etkileri olduğu gösterilmiştir. Bu çalışmada, Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Erişkin Nefroloji Kliniğinde yapılmıştır. Çalışmamızda 1977- 2018 tarihleri arasında Ailevi Akdeniz Ateşi nedeni ile böbrek nakli yapılan ve nakil sonrası süreçte Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Nefroloji Blim Dalı' nda takip edilen 50 hasta ile (amiloidoz grubu), yine bu tarihler arasında diğer nedenlere bağlı böbrek nakli yapılmış ve takip edilen 100 hastanın (kontrol grubu) enfeksiyon sıklıklarını, enfeksiyon etkenlerini ve enfeksiyon nedeni ile hastaneye yatış sıklıklarını karşılaştırdık. Çalışmamızda enfeksiyon nedeni ile hastaneye yatış sıklıklarında amiloidoz grubunda kontrol grubuna göre anlamlı bir üstünlük vardı. Amiloidoz grubunda, alt solunum yolu Enfeksiyonu, BK virüs Enfeksiyonu, peritonit, septik artrit, CMV enfeksiyonlarının sıklığı kontrol grubuna göre anlamlıydı. Enfeksiyon etekenlerini analiz ettiğimizde; idrar kültüründe Enterobakter Aerogenes'in, balgam kültüründe, Streptococcus Pnumonia'nın ve Candida Albicans'ın ve kan kültüründe Staphylococcus Epidermdis'in amiloidoz grubunda kontrol grubuna göre anlamlı bir üstünlüğü vardı. Amiloidozu olan böbrek nakli hastalarınınde enfeksiyon gelişminin önlenmesinde daha dikkatli olunmasını, enfeksiyon sıklığı ve etkenlerininin prospektif çalışmalar ile araştırılmasını önermekteyiz.
Özet (Çeviri)
End-stage kidney disease due to renal amyloidosis may develop in cases where FMF disease cannot be controlled. Kidney transplantation is the most appropriate treatment for end-stage renal disease. Amyloid has important functions in immune response. Studies have shown that the development of amyloidosis has negative effects on the immune system. This study was conducted in Hacettepe University Faculty of Medicine Adult Nephrology Clinic. In our study we compared 50 patients' (group of amyloidosis), who underwent kidney transplantation due to Familial Mediterranean Fever in 1993-2008 and followed up in Hacettepe University Medical Faculty Nephrology Clinic, frequency of infection, agents of infection and the frequency of hospitalization during their postoperative period with the 100 patients (control group) who were also underwent kidney transplantation due to other reasons at the same period. In our study, the frequency of hospitalization due to infection was significant in amyloidosis group compared to the control group. In the amyloidosis group, the frequency of lower respiratory tract infections, BK virus infection, CMV infections, peritonitis, and septic arthritis were significantly higher than the control group. When we analyze infection agents; Enterobacter aerogenes in urine culture, sputum culture, Streptococcus Pnumonia and Candida Albicans and blood culture Staphylococcus Epidermdis in the amyloidosis group had a significant advantage over the control group. We suggest to be more careful in preventing the development of inflammation in patients with amyloidosis who underwent kidney transplantation and to support the prospective studies of searching the frequency of infection and agents of infection.