AA amiloidoz nedeni ile böbrek nakli yapılan hastalardaamiloidoz rekürrensi ve ilişkili parametreler
Amyloidosis recurrence and associated parameters in patients undergoing kidney transplantation due to AA amyloidosis
- Tez No: 869357
- Danışmanlar: DOÇ. DR. AYGÜL ÇELTİK
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Nefroloji, Nephrology
- Anahtar Kelimeler: Amiloidoz, böbrek nakli, rekürrens, sağkalım, amyloidosis, kidney transplantation, recurrence, survival
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 71
Özet
Amaç: AA amiloidoz gelişmekte olan ülkelerde sıklıkla saptanan amiloidoz olup böbrek nakli bu hastalarda diğer sistemik tedavilere ve renal replasman tedavisine kıyasla uygun bir tedavi seçeneğidir. Diğer glomerülonefritlerde olduğu gibi amiloidoz da nakil böbrekte nüks edebilir. Amacımız, AA amiloidoza (sekonder amiloidoz) sahip hastalarda amiloidoz nüksü ile ilişkili parametrelerin değerlendirilmesi ve hasta ve greft sağkalımının belirlenmesidir. Yöntem: Retrospektif kohort bir çalışmadır. Ocak 1991-Aralık 2021 tarihleri arasında AA amiloidoz nedeniyle böbrek nakli yapılan hastalar dahil edilmiştir. 18 yaşından küçük ve multi-organ nakilli hastalar çalışmadan dışlanmıştır. Hastaların nakil sonrası 1, 5, 10. yıl ve son kontroldeki demografik, klinik ve patoloji verileri hastane kayıt sistemi ve nakil dosyalarından taranarak elde edilmiştir. Hastalara yapılan böbrek biyopsileri rekürrens kliniği varlığı halinde nedenli ve yokluğunda ise protokol biyopsi olacak şekilde sınıflandırılmıştır. Bulgular: Çalışmaya 82 böbrek nakli dahil edilmiştir. Ortalama nakil yaşı 37,2 olup %65,9'u (n=54) erkekti. AA amiloidoz nedeni olarak %70,7'sinde (n=58) Ailevi Akdeniz Ateşi tespit edilirken %4,9 'unda (n=4) Ankilozan Spondilit, %4,9'unda (n=4) kronik enfeksiyon mevcuttu. %19,5 (n=16) hastada AA amiloidoz nedeni tespit edilemedi. Çalışmamızda canlı vericili nakil oranı %63,4 (n=52) iken verici yaşı ortalama 46 idi. 2 hasta iki kere nakilli olup ortalama takip süresi 9,5 yıldı. Greft biyopsisi ile saptanan amiloid rekürrens oranı %34,1 (n=28) olup bunların %28,5'i (n=8) protokol biyopsi ile saptanmıştı. Proteinüri ve biyopsi zamanı klinik rekürrens grubunda anlamlı şekilde daha fazlaydı (sırasıyla p=0.002, p=0.022). Rekürrens olan grupta 1.yılda proteinüri (p=0,018), 5.yılda kreatinin (p=0,008) rekürrens olmayan gruba göre daha fazla olup anlamlı fark mevcuttu. CRP rekürrens olmayan grupta daha düşük olup anlamlı fark vardı (p=0,012). Son kontrolde kreatinin (p=0,022) diğer gruplara göre anlamlı olarak daha fazlaydı. Rekürrens saptanan ve saptanmayan nakiller arasında genel greft sağkalımı, hasta sağkalımı benzerdi (p=0.30, p=0.15). Yaş ve cinsiyet ile düzeltilen çoklu regresyon analizinde amiloid rekürrens varlığı ile mortalite arasında anlamlı ilişki saptanmadı (p=0,19). 5. yılda genel greft sağkalımı %78.9 iken hasta sağkalımı %83.5 idi. Sonuç: AA amiloidoza bağlı son dönem böbrek yetmezliğinin tedavisinde böbrek nakli uygun renal replasman tedavilerinden biri olup nakil böbrekte amiloid rekürrensi görülebilmektedir. Protokol biyopsi yapılması rekürrensin erken tanınmasına katkı sağlaması bakımından yol gösterici olabilir. vii
Özet (Çeviri)
Introduction and aim: AA amyloidosis is extensive form of amyloidosis in developing countries and compared to other treatment options like ımmunosuppresive drugs and renal replacement therapy, renal transplantation is a aprropirate treatment option. Amyloidosis might relapse in the transplanted kidney as other glomerulonephritis. The aim of the study is to find out parameters that might be releated with relapse of amyloidosis and to determine graft and patient survival. Materyal and Method: This is a retrospective cohort study. The study included patients who underwent kidney transplantation secondary to end-stage renal disease caused by AA amyloidosis between January 1995 and December 2021. A total of 82 kidney transplantations were included. Patients who are under 18 years of age and those with multiple organ transplants were excluded from the study. Demographic, clinical and pathology data of the patients at baseline, 1st, 5th, 10th and last follow-up visits after transplantation were obtained from the hospital data recording system and patient files. Kidney biopsies were classified as indication biopsy in the presence of graft dysfunction and proteinuria. Patients underwent surveillance biopsy in the abscence of graft dysfunction, hematuria, proteinuria. Results: 82 kidney transplants were included in the study. The mediyan age at transplantation was 37,2 years and 65.9% were male. The causes of AA amyloidosis (secondary amyloidosis) were in 70.7 %, ankylosing spondylitis in 4.9% and chronic infection in 4.9%. The etiology of amyloidosis could not be determined in 19.5% of the patients. The living donor transplantation rate was 63.4% and the mediyan donor age was 46. Two of the patients had a second transplant and the mediyan follow-up period was 9,5 years. The amyloid recurrence rate detected by graft biopsy was 34.1% and 28.5% of these were detected by protocol biopsy. Proteinuria and biopsy time were significantly longer in the clinical recurrence group (respectively p=0.002, p=0.022). There was a significant difference in proteinuria at 1 year (p=0.018) and creatinine at 5 years (p=0.008) between the recurrence group and non-recurrent group. CRP value was significantly lower in non-recurrent group (p=0.012). In last follow-up creatinine was significantly higher compared to other groups (p=0.022). Overall graft survival and patient survival were similar between recurrent and non-recurrent group (p=0.30 p= 0.15). Based on the multiple regression analysis adjusted for age and gender, no significant relationship was detected between the presence of amyloid recurrence and mortality (p=0.19). At 5 years, overall graft survival was 78.9% and patient survival was 83.5%. ix Conclusion: Kidey transplantation is one of the renal replacement therapies in the treatment of end-stage renal failure due to AA amyloidosis, and amyloid recurrence may occur in the transplanted kidney. Performing a protocol biopsy may be helpful in early diagnosis of recurrence.