Eşini kaybetmiş kadınlarda benlik saygısı, sosyal destek ile duygusal ve sosyal yalnızlık arasındaki ilişkiler
Relationships between self esteem, social support and emotional-social loneliness in women who lost their wife
  1. Tez No: 545865
  2. Yazar: TÜLAY ÇIBIK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SEVDA ASQAROVA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Eş kaybı, benlik saygısı, algılanan sosyal destek, yalnızlık, Spouse loss, self-esteem, perceived social support, loneliness
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 105
Özet
Bu araştırma, eşini kaybetmiş kadınlarda benlik saygısı ve sosyal destek algısının, duygusal ve sosyal yalnızlık üzerindeki etkisini ortaya koymak amacıyla nicel yöntemler çerçevesinde yapılmıştır. Araştırma İstanbul'da ikamet eden, eş kaybı yaşamış ve sonrasında evlenmemiş 171 kadın ile yapılmıştır. Araştırma kapsamında katılımcılara Rosenberg Benlik Saygısı Ölçeği, Çok Boyutlu Algılanan Sosyal Destek Ölçeği ile Sosyal ve Duygusal Yalnızlık Ölçeği uygulanmıştır. Araştırma verilerinin analizinde betimleyici istatistikler, Pearson korelasyon analizi, basit doğrusal regesyon, t-test ve ANOVA kullanılmış; bulgular %95 güven aralığında, %5 anlamlılık düzeyinde değerlendirilmiştir. Araştırmadan elde edilen bulgulara göre eşini kaybetmiş kadınlarda benlik saygısı düzeyi ile birlikte aileden, arkadaşlardan ve aile dışı diğer çevrelerden alınan sosyal destekler, aile ilişkileri kapsamında duygusal yalnızlık, romantik ilişkiler kapsamında duygusal yalnızlık ve sosyal yalnızlık algısını azaltmaktadır. Sosyodemografik açıdan yapılan değerlendirme sonuçlarına göre benlik saygısı yaşa, çocuk sahibi olma durumuna ve çalışma durumuna göre farklılaşmaktadır. Algılanan sosyal destek faktörlerinden aile dışı sosyal destek yaşa göre farklılaşırken, aile sosyal desteği yaşa ve birlikte yaşanan kişiye göre farklılaşmaktadır. Duygusal ve sosyal yalnızlık faktörleri açısından yapılan analizlerde ise sadece aile ilişkileri kapsamında duygusal yalnızlığın birlikte yaşanan kişiye göre farklılaştığı belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
This study was carried out within the framework of quantitative methods in order to reveal the effect of self-esteem and social support perception on emotional and social loneliness in women who lost their spouses. The study was carried out with 171 women who lost their spouses and resided in Istanbul. Rosenberg Self-Esteem Scale, Multidimensional Scale of Perceived Social Support and Social and Emotional Loneliness Scale were applied to the participants. Descriptive statistics, Pearson correlation analysis, simple linear regression, t-test and ANOVA were used to analyze the data; the findings were evaluated at 95% confidence interval and 5% significance level. According to the findings obtained from the study, the level of self-esteem in social support from family, friends and non-family circles reduce emotional loneliness within the context of family relations, emotional loneliness within the context of romantic relations and the perception of social loneliness. According to the results of sociodemographic evaluations, self-esteem varies according to age, having children and working status. On the other hand non-family social support differs according to age while the perceived social support factors and family social support varies according to age and the person who lives together. In terms of emotional and social loneliness factors, it was determined that emotional loneliness was only differs in terms of family relationships.