Obezite polikliniğine başvuran hastalarda tiroid stimülan hormon ile trigliserid ve glukoz indeks ilişkisinin değerlendirilmesi
Assessing the relationship between trygliceride glucose index and thyroid stimulating hormone in patients who applied to the obesity polyclinic
  1. Tez No: 545889
  2. Yazar: ZEKİYE NURDAN AKYÜZLÜ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ HACER HİCRAN MUTLU
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Aile Hekimliği, Family Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: İnsülin direnci, TSH, TyG indeks, Insulin resistance, TSH, TyG index
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Medeniyet Üniversitesi
  10. Enstitü: Göztepe Eğitim ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 80
Özet
Amaç: İnsülin direnci ekzojen ya da endojen insüline karşı bozulmuş biyolojik yanıt olarak tanımlanır. Son zamanlarda insülin direncinin tiroidin fonksiyonel anormallikleri arasında ilişki olabileceği sorgulanmaktadır. Çalışmamızda hipotiroidi insülin direncine yol açar mı? ve hipotiroidi insülin direnci birlikteliği var mıdır? sorularına yanıt aradık. Bizim bu retrospektif çalışmadaki amacımız, TSH düzeyleri ile insülin direnci tanısında kullanılması önerilen, kolayca hesaplanabilen ve düşük maliyetli bir marker olan TyG indeks arasında ilişki olup olmadığını değerlendirmekti. Yöntem: Çalışmamıza İstanbul Medeniyet Üniversitesi Göztepe Eğitim Araştırma Hastanesi Dahiliye Obezite Polikliniği'ne Nisan 2016- Ekim 2017 tarihleri arasında başvuran 1155 kişi arasından diyabet veya hiperlipidemisi olmayan, TSH değeri 0,5 ile 10 arasında olan ve trigliserid, açlık plazma glukoz değerleri bakılmış olan 604 hasta retrospektif çalışmaya dâhil edilmiştir. Hastaların dosyalarında kayıtlı olan açlık plazma glukozu, trigliserid, TSH sonuçları kaydedilmiştir. Daha sonrasında TyG indeks [TyG indeks=ln(açlık trigliseridi(mg/dl)xaçlık plazma glukozu(mg/dl)/2)] düzeyleri hesaplanarak TSH ve TyG indeks arasındaki ilişki incelenmiştir. Bulgular: Çalışmaya alınan 604 kişinin yaş ortalaması 45,07±13,31 yıl olup % 85,3'ü (n=515) kadındır. Bu kişilerin boy uzunlukları 125,2 ile 195 cm arasında değişmekte olup, ortalama 161,41±8,60 cm, kilo ölçümleri 56 ile 183,4 kg arasında değişmekte olup, ortalama 95,37±18,98 kg ve BMI ölçümleri 23,37 ile 64,08 kg/m2 arasında değişmekte olup, ortalama 36,57±6,36 kg/m2 olarak saptanmıştır. TSH ölçümleri 0,5 ile 10 arasında değişmekte olup ortalama 2,07±1,33 olarak saptanmıştır. Trigliserid düzeyleri 32 ile 901 arasında değişmekte olup ortalama 132,81±79,98 olarak; açlık kan şekeri ölçümleri 68 ile 292 arasında değişmekte olup, ortalama 96,76±14,78 olarak saptanmıştır. TyG indeksleri 7,39 ile 11,58 arasında değişmekte olup, ortalama 8,63±0,52 olarak saptanmıştır. Kişilerin TSH değerleri ile trigliserid ve glukoz indeksi arasında pozitif yönlü zayıf ilişki istatistiksel olarak anlamlı bulunmuştur. (r=0,03; p=0,042) Sonuç: Ötiroid ve subklinik hipotiroidili hastaları dahil ettiğimiz çalışmamızda TSH'nın artmasıyla beraber TyG indeksin artması hipotiroidi ile insülin direncinin beraberliğini gösterir. Bu yüzden hipotiroidili hastalarda insülin direnci açısından TyG indeksin değerlendirilmesinde fayda vardır.
Özet (Çeviri)
Objective: Insulin resistance is defined as an impaired biological response to exogenous or endogenous insulin. Recently, it has been questioned whether there is a relationship between insulin resistance and functional abnormalities of thyroid. In our study, we search for answers to the questions“Does hypothyroidism lead to insulin resistance?”and“Is there any relation between hypothyroidism and insulin resistance?”. Our aim in this retrospective study was to find out whether there is a relationship between TSH levels and TyG index which is an easily calculated, low cost marker and is recommended to be used in the diagnosis of insulin resistance. Method: Our retrospective study included 604 patients, with no diabetes or hyperlipidemia, TSH levels between 0,5 and 10, and triglyceride and fasting plasma glucose rates are checked. These patients were selected among 1155 people who applied to Istanbul Medeniyet University Goztepe Training and Research Faculty Obesity Polyclinic between April 2016 and October 2017. Fasting plasma glucose, triglyceride and TSH results were recorded from the patients' files. Subsequently, the relationship between TSH and TyG index was investigated by calculating the TyG index [TyG index=ln(fasting triglycerides(mg/dl)xfasting plasma glucose(mg/dl)/2)] values. Results: The average age of 604 subjects studied was 45,07 ± 13,31 years and 85,3% (n = 515) of which were females. Subjects'heights ranged from 125.2 to 195 cm with a mean of 161.41 ± 8.60 cm; weight measurements ranged from 56 to 183.4 kg with a mean of 95.37 ± 18.98 kg; and BMI measurements ranged from 23,37 to 64.08 kg/m2 with a mean of 36.57 ± 6.36 kg/m2. Measurements of TSH ranged from 0.5 to 10 with a mean of 2.07 ± 1.33. Triglyceride levels ranged from 32 to 901 with a mean of 132.81 ± 79.98; fasting blood glucose measurements ranged from 68 to 292 with a mean of 96.76 ± 14.78. The TyG indexes ranged from 7.39 to 11.58, with a mean of 8.63 ± 0.52. It is regarded as statistically meaningful that there is a positively weak relationship between the TSH values, triglyceride and glucose index of the subjects. (r=0,03; p=0,042) Conclusion: In our study in which we involved euthyroid and subclinical hypothyroid patients, the increase in TyG index with a corresponding increase in TSH indicates the association between hypothyroidism and insulin resistance. Therefore, it is beneficial to assess the TYG index in hypothyroid patients in terms of insulin resistance.