2000 sonrası Danimarka sinemasında kötülüğün mitolojik kökenleri: 'Bizi Kötülükten Kurtar' (2009), 'Cennetin Kapısında' (2009), 'Shelley' (2016)
The mythological origins of evil in danish cinema after 2000: 'Deliver us from evil' (2009), 'Valhalla Rising' (2009), 'Shelley' (2016)
- Tez No: 545896
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ÖZGÜR VELİOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Radyo-Televizyon, Sahne ve Görüntü Sanatları, İletişim Bilimleri, Radio and Television, Performing and Visual Arts, Communication Sciences
- Anahtar Kelimeler: Kötülük, Danimarka sineması, İskandinav mitolojisi, Metinlerarasılık, Göstergebilim, Evil, Danish cinema, Scandinavian mythology, Intertextuality, Semeiology
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İletişim Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İletişim Bilimleri Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 206
Özet
Sinema, bir sanat dalı olmasının yanı sıra güçlü bir iletişim aracıdır. Kültürel öğelerle, imgelerle, hikâyelerle her an iç içe yaşanılan toplumda, iyilik ve kötülüğe dair algılama biçimleri de sinema aracılığı ile seyirciye bir ayna gibi yansıtılmakta; toplumdan alınan edimleri yönetmen sinema aracılığıyla yeniden topluma sunmaktadır. Danimarka sineması, son dönem filmleriyle dünya çapında ilgi gören, farklı anlatı biçimlerine ve özelliklerine sahip bir sinemadır. Bu sinemanın farklı anlatısını sağlayan unsurlardan en önemlisi zengin bir yapıya sahip İskandinav mitolojisiyle anlatısını zenginleştirmesi ve kültürel kodlarını sinemasına aktarmasıdır. Araştırma kapsamında 2000 yılı sonrası yakın dönem Danimarka sinemasındaki filmlerde, bu mitolojik anlatının ve kötülüğü hangi yönleriyle filmlerine yansıttıklarının izleri aranmıştır. Araştırmanın amacı kötülük öğesinin yer aldığı filmlerde, İskandinav mitolojisine dair anlatıların etkilerinin ortaya konulmasıdır. Araştırmanın birinci bölümünde kötülük kavramı tarihi perspektifle ele alınmış, felsefe, din ve mitoloji içindeki yeri ortaya konulmuştur. İkinci bölümde Danimarka ülkesi hakkında genel bilgiler, Danimarka'nın tarihi ve Danimarka sinemasının başlangıcından bugüne gelişim süreci anlatılmıştır. Araştırmanın üçüncü bölümünde ise, araştırma yöntemlerine ait bilgiler sunulduktan sonra, Bizi Kötülükten Kurtar (Fri os fra det onde, 2009), Cennetin Kapısında (Valhalla Rising, 2009), Shelley (2016) filmlerinin, İskandinav mitolojisindeki anlatılarla ilişkisi metinlerarasılık yöntemi ile okunarak ortaya konmuş; filmlerdeki kötülük olgusuna dair göstergebilimsel kodların çözümlemeleri yapılmıştır. Araştırmada elde edilen bulguların ışığında, Danimarka sinemasında kötülüğe dair unsurlar yaratılırken, İskandinav mitolojisinden etkilenildiği saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
Cinema is not only a branch of arts but it is also a strong communication tool. In a society living intertwined with cultural elements, icons and stories, modes of perception in connection with the good and the bad are reflected to the viewers via cinema; the director receives the acts from the society and presents them back to the society. Danish cinema receives great interest all over the world with the recent films that possess different descriptive styles and characteristics. The most important aspect of this cinema that provide this different style is the fact that the descriptive style is enriched with Scandinavian mythology that has a rich structure and transfer of the cultural codes to the cinema. In the present study, the trails have been searched about the reflections of the bad in the films and this style of mythological description in the films of recent-period Danish cinema that were produced after 2000. Objective of the study is to reveal the implications of the stories on Scandinavian mythology that are used in the films with evil elements. In section one of the study, the concept of evil has been addressed from historical perspective, and its place in philosophy, religion and mythology has been revealed. In section two, general information has been provided about Denmark in addition to Denmark's history and the development of Danish cinema from the beginning to the present day. In section three of the study, the relationship of the films named Fri os fra det onde (Deliver Us from Evil, 2009), Valhalla Rising (2009), Shelley (2016) with the stories in Scandinavian mythology has been revealed by using intertextuality method; semiological codes have been analysed in connection with the phenomenon of evil in the films. In the light of findings obtained as a result of the study, it has been found that Danish cinema took influence from the Scandinavian mythology while creating elements about the evil.