Yoğun bakım ünitelerinde çalışan hemşirelerin invaziv araç ilişkili enfeksiyonların önlenmesine yönelik bilgi düzeylerinin belirlenmesi
Determination of knowledge levels of nurses working in intensive care units for prevention of invasive device-related infections
- Tez No: 545961
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SELMA ATEŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Klinik Bakteriyoloji ve Enfeksiyon Hastalıkları, Clinical Microbiology and Infectious Diseases
- Anahtar Kelimeler: Hemşirelik, invaziv araç, yoğun bakım, Intensive care, invasive device, nursing
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Hastane Enfeksiyonları Hemşireliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 100
Özet
Yaşam kalitesini yükseltmek amacı ile sağlık bakım hizmetlerindeki tanı, tedavi ve girişimsel işlemlerin artması, invaziv araç ilişkili enfeksiyon oranlarındaki artışa paralel sağlık hizmetleri ilişkili enfeksiyon oranlarındaki artışı beraberinde getirmiştir. Bu çalışmada, yoğun bakım ünitelerinde çalışan hemşirelerin invaziv araç ilişkili enfeksiyonları önlemeye yönelik bilgi düzeylerinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Araştırma yoğun bakım ünitelerinde görev yapan 96 hemşire ve 5 sağlık personelinin (ebe, ATT vb.) katılımı ile gerçekleştilmiştir. Verilerin toplanması aşamasında araştırmanın amacı doğrultusunda literatür taraması yoluyla araştırmacı tarafından hazırlanmış olan test formu kullanılmıştır. İki bölümden oluşan test formunun birinci bölümünde hemşirelerin demografik özelliklerini değerlendiren 10 soru, ikinci bölümde ise invaziv araç ilişkili enfeksiyonlardan üriner sistem (10), kan dolaşımı (14), ventilatör ilişkili pnömoni (11) ve el hijyenine yönelik (5) bilgilerini değerlendiren 40 soru yer almaktadır ve her soru 1 puan üzerinden değerlendirilmektedir. Araştırmaya katılan grubun %95'i hemşire, %5'i diğer sağlık personellerinden oluşurken; %54.5'i lisans, %28.7'si lise, %7.9'u ön lisans ve %8.9'u yüksek lisans düzeyinde eğitim almıştır. Katılımcılarda yaş ortalama 27.1 yıl; meslekteki hizmet süresi ortalama 5.6 yıl; yoğun bakım ünitelerindeki çalışma süresi ortalama ise 2.8 yıl olarak bulunmuştur. Sonuç olarak eğitim, yaş ve meslekteki hizmet süresi gibi değişkenlerin invaziv araç ilişkili enfeksiyonları önlemeye yönelik bilgi düzeyini artırdığını gözlemlediğimiz bu çalışmada; hemşirelerin 31.43 puan, diğer sağlık personellerinin 30.33 puan aldıkları, invaziv araç ilişkili enfeksiyonları önlemeye yönelik eğitim alma durumlarına göre ise üç kez ve üzeri eğitim alanların 31.77 puan, hiç eğitim almayanların 30.91 puan aldıkları tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
The development of diagnosis, treatment and interventional procedures in health care services for the purpose of improving the quality of life has led to an increase in health service-related infection rates in parallel with the increase in invasive device-related infection rates. In this study, it was aimed to determine the knowledge level of nurses working in intensive care units for prevention of invasive device-related infections. The research was carried out with the participation of 96 nurses and 5 health personnel (midwives, EMT etc.) who work in intensive care units. During the collection of data, a test form prepared by the researcher was used through the literature search in line with the purpose of the research. In the first section of the test form consisting of two sections, there are 10 questions assessing the demographic characteristics of the nurses and in the second section, there are 40 questions assessing the information about urinary system (10), blood circulation (14), ventilator related pneumonia (11) and hand hand hygiene applications (5) and each question is evaluated over 1 point. While 95% of the participants in the research were nurses and 5% were other healthcare personnel; 54.5% of them received a bachelor's degree, 28.7% of them a high school, 7.9% of associate degree and 8.9% of the master's degree education. The average age of the participants was 27.1 years; average duration of service in the profession was 5.6 years; the average working period of time in intensive care units was 2.8 years. In conclusion, in this study that we conducted to determine the level of knowledge about prevention of invasive device-related infections, it was determined that there was a statistically significant increase among the level of knowledge of the nurses regarding the prevention of invasive device-related infections. It was determined that nurses received 31.43 points, other healthcare personnel received 30.33 points, according to the status of receiving training for prevention of invasive device-related infections, it was determined that those receiving education for three times or more got 31.77 points and those who did not receive education got 30.91 points.