Hiyerarşik regresyon modelleri ve bir uygulama
Hierarchical regression models and an application
- Tez No: 546042
- Danışmanlar: PROF. DR. AHMET DİRİCAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyoistatistik, Biostatistics
- Anahtar Kelimeler: Regresyon Analizi, Hiyerarşik Regresyon, Tip2 Diyabet
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoistatistik Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Biyoistatistik ve Tıp Bilişimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 59
Özet
Çoklu Regresyon Analizi yöntemlerinden biri olan Hiyerarşik Regresyon Analizi bağımlı değişkenin açıklanma yüzdesine etki eden bağımsız değişkenlerin araştırmacının insiyatifinin de etkisiyle bloklar halinde eklenerek etkilerinin gösterilmesini sağlar. Bu analiz, klasik regresyon analizine göre blokların teorik bir sıra halinde eklenmesi yerine araştırmacının bağımsız değişkenleri bir hiyerarşiye göre modele dahil etmesini sağlamaktadır. Bu çalışmada dahiliye polikliniğine gelen Tip2 diyabet hastalarından elde edilen veriler kullanılmıştır. Burada ölçülen bağımsız değişkenlerin bağımlı değişkene (HBA1C) etkilerini, her bir bağımsız değişkenin açıklanma yüzdesine katkısını görmek için hiyerarşik regresyon analizi uygulanmıştır. Hiyerarşik Regresyon Analizi örneklemdeki tüm verilere ve cinsiyete göre gruplandırılarak (kadın ve erkek) elde edilmiş olan verilere uygulanmış ve elde edilen sonuçlar birbirleriyle karşılaştırılmıştır.
Özet (Çeviri)
Hierarchical regression analysis, which is one of the multiple regression analysis methods, provides the effects of independent variables affecting the percentage of expression in the dependent variable with the effect of the researcher's initiative. This analysis allows the researcher to include independent variables in a model according to a hierarchy instead of adding blocks in a theoretical order according to classical regression analysis. In this study, data from Type 2 diabetes patients who came to the Internal Medicine outpatient clinic were used. Hierarchical regression analysis was applied to see the effects of independent variables measured on the dependent variable (HBA1C) to the percentage of expression of each independent variable. Hierarchical Regression Analysis was applied to the data obtained by (male and female) by grouping according to all data and gender in the sample and the results were compared with each other. Key words : Regression Analysis, Hierarchical Regression, Diabetes Mellitus