Ahmed Mürşidî Efendî'nin Pendnâmesindeki değer eğitimi unsurlarının incelenmesi
Investigation of elements of value education in the Pendnam of Ahmed Mursidi Efendi
- Tez No: 546094
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MEHRALİ CALP
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Tasavvuf, Ahmed Mürşidî, Değer, Eğitim, Sufism, Ahmed Mürşidi, Value, Education
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ağrı İbrahim Çeçen Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türkçe Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 145
Özet
Bu çalışmanın amacı, Dinî - Tasavvuf Edebiyat geleneğinde yetişen Diyarbekirli âlim ve arif Ahmed Mürşidî Efendi'nin hayatını ve edebî şahsiyetini araştırmak; Dinî - Tasavvuf Edebiyat geleneği içindeki yerini; 'Pendnâme' adlı eserinin değer eğitimi açısından önemini belirlemektir. Ayrıca bu çalışmada kültürümüzün bir parçası olan tasavvuf geleneğinin toplumun eğitimindeki işlevini göstermek ve ortaya koyduğu değerleri incelemek amaçlanmıştır. Bu amaç doğrultusunda araştırmada metin incelemesine dayalı nitel araştırma yöntemlerinden doküman analizi kullanılmıştır. Araştırma yapılırken mutasavvıf şahsiyetin Pendnâme adlı eseri incelenmiş ve beyitler halinde manzum olarak yazılmış bu eserdeki“değer eğitimi”unsurları tespit edilmiştir. Tespit edilen bu unsurlar çeşitli değer başlıkları altında incelenmiştir. Bu değerlerin günümüz toplum hayatındaki yeri ve önemi açıklanmış ve yorumlanmıştır. Belirlenen değer eğitimi unsurlarının eğitimdeki işlevine ve üstlendiği rolün önemine, Ahmed Mürşidî Efendî'nin şiirleriyle bu alana yaptığa katkıya, bu şiirlerin nesillerin bilinçlenmesinde ve değerlerin edinilmesindeki etkisine ilişkin verilere ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to investigate the life and literary personality of Ahmed Mürşidî Efendi, a scholar and wise man of Diyarbekir, who grew up in the tradition of Religious - Sufism Literature; is to determine its place in Religious - Sufism Literature tradition and the importance of 'Pendname' in terms of value education. Besides, it is aimed to show the functions of the tradition of Sufism, which is a part of our culture, in the education of the society and to examine the values it puts forth. For this purpose, document analysis, which is one of the qualitative research methods based on text analysis, was used. While the research was carried out, the work of the sufi person, named Pendname, were examined and the“value education”elements in this work written in verses in couplets were determined. These elements were examined under various value headings. The place and importance of these values in today's social life were explained and interpreted. Data on the function of the determined value education elements in education and the importance of the role it undertakes, the contribution of Ahmed Mürşidi Efendi to this field with his poems and the effect of these poems on the consciousness of generations and the acquisition of values have been reached.