The impact of banking credit on economic growth and inflation: The case of Nigeria
Bankacılık kredilerinin ekonomik büyüme ve enflasyon üzerindeki etkisi: Nijerya örneği
  1. Tez No: 546103
  2. Yazar: OLAIDE EMMANUEL ORIMOGUNJE
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ERGİNBAY UĞURLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Banka Kredisi, Ekonomik Büyüme, Enflasyon, Nijerya, Bank Credit, Economic Growth, Inflation, Nigeria
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme (İngilizce) Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İşletme Yönetimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 105
Özet
Bankacılık kredileri birçok yazar tarafından incelenmiştir ve çoğu yazar bankalar tarafından verilen kredilerin ekonomik büyüme için gerekli olduğu ve enflasyon üzerinde etkili olduğu sonucuna ulaşmıştır. Bu çalışmanın amacı, banka kredilerinin Nijerya'nın ekonomik büyümesindeki ve enflasyon oranını üzerindeki etkisnin araştırmaktır. Çalışmada kullanılan makroekonomik değişkenler; Yurtiçi krediler (Net), Net iç krediler (DOMCRE), Gayri Safi Yurtiçi Hasıla (GSYİH) ve enflasyondur. Kullanılan veriler, Nijerya Merkez Bankası'nın verileri ve istatistik raporu (2018), Nijerya Merkez Bankası, Dünya Bankası World Development Indicator veri tabanı ve Nijerya Ulusal İstatistik Bürosu'ndan alınmıştır. yayınlarından elde edilmiştir. Veri dönemi 1996-2014 yılları arasını kapsamaktadır. Uygulama aşamasında öncelikle tanımlayıcı istatistikler ve grafikler kullanılarak seriler tanıtılmıştır. Ekonometrik yöntem olarak Granger Nedensellik analizi kullanılmıştır. Granger nedensellik testinden önce serilerin bütünlenme dereceleri birim kök testi ile araştırılmıştır. Yapılan birim kök testi sonucunda tüm serilerin birinci dereceden bütünlenen olduğu sonucuna varılmıştır. Yapılan analiz sonucunda elde edilen bulgu; GSYİH'nın net yurtiçi kredilerin ve yurtiçi net kredilerin Granger nedeni olduğu bulunmuştur. Ancak enflasyon ile bir nedensellik ilişkisi saptanmamıştır.
Özet (Çeviri)
Banking credits have been studied by many authors,and most of them have concluded that credit given by banks is necessary for economic growth and has an influence on inflation. The study aims to investigate the role of bank credit in the economic growth of Nigeria and inflation rate. Macroeconomic variables which include Domestic credit (DC), Net domestic credit (DOMCRE), Gross domestic product (GDP) and inflation were used. The data were collected from the Central Bank of Nigeria, World Bank World Development Indicators data, and the National Bureau of Statistics of Nigeria for the 1996-2014 period. In the empirical analysis at first,the variables were represented using descriptive statistics and graphics of the variables. For the econometric analysis, Granger causality test was used. Before the Granger causality test; the integration level of the variables were investigated using unit root test. The unit root test shows that all variables are first-order integrated. The result shows that GDPS is the Granger cause of Domestic Credit and Net Domestic Credit. There is no Granger causality between inflation and any other variable.