The impact of commercial banks development (Domestic credit imports and inflation) on economic growth in cameroon
Ticari bankalar gelişimi (Yurt içi kredi), ithalat, tüketici fiyat endeksinin ekonomik büyümeye etkisi
  1. Tez No: 913208
  2. Yazar: NDONGO EDOUA FRANCK OLIVIER
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ HÜSEYİN UTKU DEMİR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Ekonomik Büyüme, Ticari Bankalar, Krediler, Yurt İçi Kredi, İthalat, Tüketici Fiyat Endeksi, Economic Growth, Commercial Banks, Loans, Domestic Credit, Imports, Consumer Price Index
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Karabük Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 81
Özet
Ticari bankalar, mevduat programları yoluyla tasarrufları teşvik ederek, zenginlerin atıl tasarruflarını verimli yatırımlara yönlendirerek ve sermaye oluşumunu destekleyerek ekonomik kalkınmayı destekler Rose, tasarrufların sermaye gelişimini yönlendirdiğini, ancak kredi maliyetinin de kıtlık yasasından etkilendiğini savunuyor. Tasarruflar az olduğunda kredi almak daha pahalı hale gelir. (Gül, 1986) Gelişmekte olan birçok ülke gibi Kamerun'un ekonomisi de genişlemesi için gerekli olan çeşitli makroekonomik faktörlerden ağır bir şekilde etkileniyor. Bunlar arasında ithalat miktarı, ticari bankaların yurt içi kredilere etkisi ve ekonomik büyüme ve sağlık açısından önemli göstergeler olduğu düşünülen tüketici fiyat endeksindeki (TÜFE) değişimler yer alıyor. Bu yönler önemli görünse de, bunların birlikte ülkenin ekonomik büyümesini nasıl etkilediğini anlamaya yönelik ampirik araştırmaların eksikliği hala mevcut. Bu çalışma Kamerun'da ticari bankaların gelişimi, ithalatı ve enflasyonunun ekonomik büyüme üzerindeki etkisini ortaya koymak amacıyla yapılmıştır. Çalışmada GSYİH büyümesi, yurt içi kredi, ithalat ve enflasyon arasındaki uzun vadeli ve kısa vadeli ilişkiyi kurmak için ARDL'nin niceliksel metodolojisi kullanılmıştır. Bu bağlamda çalışma, yurt içi kredi, ithalat, enflasyon ve ekonomik büyüme arasında kısa dönemde pozitif bir ilişkinin var olduğu sonucuna varmıştır. Öte yandan bankacılık sektörünün istikrarının ekonominin büyümesi üzerinde herhangi bir etkisinin olmadığı tespit edildi. Yukarıdakilerin ışığında, çalışma, hem yurt içi kredi ile ekonomik büyüme arasında bir ilişkinin olmadığını belirten sıfır hipotezi 1'in, hem de ithalat ile ekonomik büyüme arasında bir ilişkinin olmadığını belirten sıfır hipotezi 2'nin ve son olarak enflasyon arasında hiçbir ilişkinin bulunmadığını belirten sıfır hipotezi 3'ün hepsinin geçerli olduğunu reddetiğimiz sonucuna varmaktadır.
Özet (Çeviri)
Commercial banks promote economic development by encouraging savings through deposit plans, channeling unused funds from the wealthy into profitable ventures, and supporting capital formation Rose argues that savings drive capital development, but the cost of credit is also influenced by the law of scarcity. When savings are few, credit becomes more expensive to get. (Rose, 1986) Like many developing nations, Cameroon's economy is heavily impacted by a number of macroeconomic factors that are essential to its expansion. Among these are the number of imports, the impact of commercial banks on domestic lending, and changes in the consumer price index (CPI), which are thought to be important indicators of economic growth and health. Even while these aspects seem important, there is still a lack of empirical research devoted to figuring out how they together affect the country's economic growth. Research objectives of the Examine the impact of loans (domestic credit) provided by commercial banks on the economic growth, to assess the influence of imports on economic growth of Cameroon. and to determine the impact of consumer price index on economic growth of Cameroon. The purpose of this study was to determine how Cameroon's economic growth is impacted by the rise of commercial banks, imports, and inflation. To determine the long-term and short-term relationships between GDP growth, domestic credit, imports, and inflation, the study used the quantitative ARDL approach. The study came to the conclusion that there is a positive short-term association between inflation, economic growth, imports, and domestic credit. However, it was shown that the stability of the banking industry had no bearing on the expansion of the economy. Given the foregoing, the analysis comes to the conclusion that neither the null hypothesis 1 that there is no connection between domestic credit and economic growth nor the null hypothesis 2 that there is no connection between imports and economic growth are true and lastly the null hypothesis 3 of no relationship between inflation are not rejected.