Elbistan'ın 452 no'lu şer'iyye sicilinin traskripsiyonu ve değerlendirmesi sayfa (300-395,yıl:1870-1872)
Transcription and evaluation of Elbistan sheria court register and assessment (number:452 page:300-395,1870-1872)
- Tez No: 546191
- Danışmanlar: PROF. DR. ORHAN DOĞAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Tarih, History
- Anahtar Kelimeler: Osmanlı, Türk, Elbistan, Şer'i Mahkemeler, Şer'iyye Sicilleri, The Ottomans, The Turks, Elbistan, Ser'iyye Court, Ser'iyye Register
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 269
Özet
Osmanlı Devleti şehir ve toplum hayatını anlamak için elimizdeki en önemli verilerden biri de birincil kaynaklar konumunda olan şer'iyye sicilleridir. Toplumun hemen her kesimi arasındaki sosyal, ekonomik, adli, hukuki vb. ilişki ve eylemlere dair kayıtları ihtiva eden kapsayan şer'iyye sicilleri Osmanlı sosyal tarihinin ana kaynaklarından biridir. Bu çalışma ile Elbistan'ın 452 numaralı Şer'iyye sicilinin transkripsiyonu ve değerlendirmesi yapılarak Elbistan'ın sosyal, kültürel ve ekonomik hayatıyla ilgili oldukça önemli bilgiler elde edilmiştir. Söz konusu M. 1870-1872 tarihleri arasını kapsamaktadır.Belgelerin geneli boşanma, nafaka, miras, tereke, alacak-verecek davalarından ve nikah akdinden oluşmaktadır.
Özet (Çeviri)
One of the most important data that we have in order to understand the life of the city and the society of the Ottoman Empire is the Şer'iyye registers which are the primary sources. It is one of the main sources of Ottoman social history that covers the records of social, economic, judicial, legal relations and actions among almost all sections of society. With this study, it is seen that Elbistan's 452 numbered Şer'iyye record is transcribed and evaluated and the information about Elbistan's social, cultural and economic life is very important. The subject matter covers the period between 1870-1872.