Sosyal medya pazarlamasının satın alma niyetine etkisi ve bir araştırma
Impact of social media marketing on purchase intention and a research
  1. Tez No: 546193
  2. Yazar: BURCU YILDIRIM
  3. Danışmanlar: PROF. DR. EMRAH CENGİZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Sosyal Medya, Sosyal Medya Pazarlaması, Satın Alma Niyeti, Social Media, Social Media Marketing, Purchase Intention
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Uluslararası İşletmecilik Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 138
Özet
Gelişen teknoloji ile birlikte sosyal medya kullanımı da hızla yaygınlaşmıştır.Artık firmalar da sosyal medyanın önemini anlayarak bu konuda çalışmalara başlamıştır.Birçok firma pazarlama aracı olarak geleneksel medya araçları yerine sosyal medya araçlarına ağırlık vermektedir. Bu çalışma 3 bölümden oluşmaktadır.İlk bölümde sosyal medya kavramı ile ilgili bir literatür çalışması yapıldı.Sosyal medya ve sosyal sosyal medyanın avantajları ve dezavantajları,sosyal medya araçları tartışılmaktadır. Tezin ikinci bölümünde sosyal medya pazarlaması ,satın alma niyeti ve tüketici karar alma sürecinden bahsedilmiştir. Son bölümde ise Vakko ve Lacoste markalarının sosyal medya takipçileri üzerinden yapılan bir araştırma bulunmaktadır. Bu çalışmanın amacı sosyal medya pazarlamasının satın alma niyetine etkisini incelemektir. Vakko ve Lacoste markaları seçilerek, araştırmalar bu markalar üzerine yürütülmüştür.Araştırma için bu markaların sosyal medya takipçilerini Vakko için 106 ve Lacoste için 98 olmak üzere toplamda 204 tane anket uygulanmıştır.Anket uygulamalarından toplanan veriler“SPSS 2010”istatistik paket programı yardımıyla analiz yapılmıştır. Araştırma sonucu Lacoste markası için eğlence ve ağızdan ağıza pazarlama,etkileşim gibi sosyal medya pazarlaması boyutlarının satın alma niyeti üzerinde anlamlı düzeyde etkisi bulunurken,Vakko markası için eğlence ve ağızdan ağıza pazarlama ve kişiselleştirme gibi sosyal medya pazarlaması alt boyutlarının satın alma niyeti üzerinde etkisi vardır.
Özet (Çeviri)
The use of social media with the developing technology is rapidly spreading.Now,companies have begun to work on this issue by understanding the importance of social media.Many companies focus on social media tools instead of traditional media tools as marketing tools. This study consist of 3 parts.In the first part,a literature study about the concept of social media was made.Social media and the formation of social media ,the differences between social media and traditional media, advantages and disadventages of social media,social media tools are discussed. In second part of the thesis,social media marketing ,purchasing intent and consumer decision making process are mentioned. In last part,there is a research on the social media followers of Vakko and Lacoste brands.The analysis of the data obtained from the research is included. The aim of this study is examine the effect of social media marketing on purchase intention.Vakko and Lacoste brands were selected and researches were carried out on these brands.A total of 204 questionnarie were applied to the social media followers of these brands,106 for Vakko and 98 for Lacoste .The data obtained from the questionnaire were analyzed with“SPSS 2010”statistical package program. As a result of the study,while the social media marketing sub-dimensions such as entertainment and word of mouth marketing and interaction for Lacoste brand have a significant effect on the purchase intention,the social media marketing subdimensions such as entertainment and word of mouth marketing and personalization for Vakko brand have an impact on the purchase intention.