Bankalarda örgüt kültürünün örgütsel bağlılığa etkisi: Zonguldak ilinde bir araştırma
The effects of organization culture on organizational commitment
  1. Tez No: 546198
  2. Yazar: EZGİ BERTE KUTLU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SALİH GÜNEY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Bankacılık, İşletme, Banking, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Örgüt, Kültür, Örgütsel Bağlılık, Örgüt Kültürü, Bankacılık, Organization, Culture, Organizational Culture, Organizational Commitment, Banking
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İşletme Yönetimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 206
Özet
Hızla gelişen teknoloji ve artan rekabet koşulları, örgüt kültürünü ve buna bağlı oluşan örgüte bağlılığı zorunlu kılmaktadır. Kurumlar, varlıklarını sürdürebilmek için çalışanlara ait bilgi, yetenek, değer ve inanç sistemlerine ihtiyaç duymaktadırlar. Bu nedenle kurum kültürünün oluşumunda etkili olan kişisel özellikler ve bunun sonucunda edindikleri bağlılık türleri önem taşımaktadır. Bu tez çalışması, bankacılık sektöründe örgüt kültürü ve örgütsel bağlılık arasındaki ilişkinin incelenmesi amacıyla gerçekleştirilmiştir. Çalışmada, örgüt kültürü ve örgütsel bağlılık teorik çerçevelerle ele alınmış ve Zonguldak ilinde yer alan bankalardaki çalışanlara yapılan bir uygulama ile bu teoriler desteklenmiştir. Araştırmada, örgüt kültürü ve örgütsel bağlılık ölçeği ile ilişkilendirilen veriler anket yöntemiyle toplanmış; elde edilen verilere parametrik olmayan analiz yöntemleri uygulanmıştır. Araştırma sonucunda, çalışanlara ait farklı sosyo-demografik özelliklerin, onların örgüt kültürü ve örgütsel bağlılık algıları üzerinde farklılıklar yaratıp yaratmadığı ortaya konulmuştur. Yapılan analiz sonuçlarına göre, çalışanların duygusal bağlılıkları yüksek; devam bağlılıkları orta seviyenin üzerinde; normatif bağlılıkları ise orta seviyede bulunmuştur. Araştırmada, örgütün yapı, risk, standart, örgüte bağlılık, sorumluluk ve destek kültürlerinin orta seviyenin üzerinde; ödül-teşvik, çatışma ve yakınlık kültürlerinin ise orta seviyede olduğu görülmüştür. Örgüt kültürü ile çalışan bağlılığı ilişkisi incelendiğinde, destek kültürünün duygusal bağlılık ile ilişkili olduğuna; risk kültürünün devam bağlılığı ile ilişkili olduğuna; sorumluluk kültürünün ise normatif bağlılık ile ilişkili olduğuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
Rapidly its technology and increasing competitiveness necessitate organizational culture and, consequently, affiliation to the organization. Institutions need information, skills, value and belief systems for employees to continue their decisions. Personal characteristics that are effective in the formation of fuzzy corporate culture and the ones connected here are important types of commitment. This thesis work was able to establish the relationship between organizational culture and organizational commitment. In this study, organizational culture and organizational commitment are dealt with theoretical frameworks and these theories were supported with an application made to employees in banks in Zonguldak. In the research, data were collected by Data Survey method which is related to organizational culture and organizational commitment scale; The non-parametric analysis method was applied to the data obtained. It was revealed that different socio-demographic characteristics belonging to employees create differences on employees' organized culture and organizational commitment perceptions. According to the results of structured analysis, employees have high emotional commitment; their continued loyalty is above average; The normative commitment is medium-sized. In the research, the structure, risk, standard, organization, commitment and support cultures of the organization are above the middle level; culture of reward-learning, conflict and closeness. When the relationship between employee culture and organizational culture is examined, the relationship between support culture and emotional commitment; establishment of risk culture through continued commitment; The culture of responsibility was reached by normative commitment.