Cost of squ atter (Gecekondu) housing areas to urban economies from the point of view of infrastructural services: A case study from Ankara
- Tez No: 5463
- Danışmanlar: DOÇ. DR. TANSI ŞENYAPILI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Şehircilik ve Bölge Planlama, Urban and Regional Planning
- Anahtar Kelimeler: Kentsel altyapı sistemleri, kanalizasyon, gecekondu, Ankara -ii, Urban infrastructure systems, sewage disposal system, squatters, Ankara. -l
- Yıl: 1989
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Sayfa Sayısı: 217
Özet
GECEKONDULARIN ALTYAPI MALİYETİ AÇISINDAN KENT EKONOM İSİNE GETİRDİ?İ YÜK: ANKARA Konuşkan, Işıl Mimarlık Fakültesi Şehir ve Bölge Planlama Bölümü Şehir Planlama Programı, Y. Lisans Tezi Tez Yöneticisi: Doç. Dr.Tansı Şenyapilı 202 Sayfa, Şubat 1989 ÖZET Gecekondu konusu yıllardır farklı disiplinler kapsamında ancak benzer genellikler düzeyinde tartışılmaktadır. Fakat şimdiye kadar fayda maliyet analizleri yapılamamıştır. Bu çalışmada, Türk kentlerinde gecekondu olgusunun kent bâânçolarma eklediği özel yükü hesaplayabilmek amacıyla, var olan veri tabanı kapsamında getirilmeye çalışılan yaklaşımda maliyet etkenleri içinde altyapı grubu ve bu grup içinde de su, kanalizasyon ve ulaşım öğeleri örnek olarak seçilmiş ve gene örnek alan Ankara kentinde uygulan mıştır. Bu amaçla, öncelikle Ankara'daki gecekonduların tarihsel ve mekansal gelişimi ile Ankara'nın topoğrafik yapısı 2 ve 3. bölümlerde incelenmiştir. 4. Bölümde ise gecekondu- lardaki altyapı durumu ve altyapı sistemleri ile ilgili yapılan çalışmalar dünya ve Türkiye (Ankara) ölçeğinde incelenmiş tir. Çalışmada izlenen metod ve elde edilen sonuçlar 5. ve 6. bölümlerde verilmiştir.
Özet (Çeviri)
COST OF SQUATTER (GECEKONDU) HOUSING AREAS TO URBAN ECONOMIES FROM THE POINT OF VIEW OF INFRASTRUCTURAL SERVICES» A CASE STUDY FROM ANKARA Konuşkan, Işıl Faculty of Architecture Department of City and Regional Planning City Planning Program,M.S. Thesis Supervisor: Assoc. Prof.Dr. Tansx Şenyapılı 202- Pages, February 1989 ABSTRACT The squatter phenomena have been discussed for years in the scope of different diciplines but at the level of usual generalities. But until now, the cost-benefit analyses have not been made. In this study, to calculate the extra expences that was added to urban economy, with the squatter phenomena in Turkish cities by the method produced in the scope of an existing data basis,- the infrastructure group was chosen as an example for the cost factors and in this infrastructure group water, sewage disposal systems were chosen and practised in Ankara which is chosen as a practising area. With this aim, firstly the historical and spatial development of the squatters in Ankara, is examined in Chapter.2,, and 3. Then in Chapter 4 the existing situation of the infrastruc- tural systems in squatter housing developments and the studies about the infrastructural systems had been analysed in the world and in Turkey (Ankara). The methodology and the results obtained from the analyses was given in Chapter 5 and 6 respectively.