Personeli güçlendirmenin örgütsel vatandaşlık davranışı üzerindeki etkisi ve bir araştırma
The effect of employee's empowerment on organizational citizenship behaviour and research
  1. Tez No: 546234
  2. Yazar: ÖZGÜL CAMGÖZ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ZÜBEYİR BAĞCI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Employee's Empowerment, Organizational Citizenship Behaviour
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Pamukkale Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Yönetim ve Organizasyon Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 102
Özet
Bu çalışmanın amacı personel güçlendirmenin örgütsel vatandaşlık davranışı üzerindeki etkisini incelemektir. Çalışma iki bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümünde personel güçlendirme ve örgütsel vatandaşlık davranışı ile ilgili kavramsal bilgilere yer verilmiştir. İkinci bölümde ise, araştırma sonucu elde edilen verilere yer verilmiştir. Araştırma özel bir bankanın Denizli ili ve ilçelerinde bulunan şubelerinde görev yapan 176 banka personeli ile gerçekleştirilmiştir. Çalışmada banka çalışanlarının personel güçlendirme algılarını ölçmek amacıyla Spreitzer (1995) tarafından hazırlanan, birçok araştırmacı tarafından kullanılarak geçerliliği ve güvenilirliği test edilmiş olan ölçek kullanılmıştır (Çavuş ve Akgemci,2008; Çöl,2008; Çekmecelioğlu ve Keleş,2008). Ölçekte personel güçlendirme anlamlılık, yeterlilik, özerklik ve etki alt boyutları ile ele alınmıştır. Banka çalışanlarının örgütsel vatandaşlık davranışını ölçmek amacıyla orjinali Vey ve Campbell (2004) ile Williams ve Shiaw (1999) tarafından hazırlanan ve Basım ve Şeşen tarafından (2006) geçerliliği ve güvenilirliği test edilmiş olan ölçek kullanılmıştır. Bu ölçekte örgütsel vatandaşlık davranışı özgecilik, vicdanlılık, nezaket, centilmenlik ve sivil erdem olmak üzere beş boyutta ele alınmıştır. Ölçekte yer alan örgütsel vatandaşlık boyutları Organ (1988) tarafından ortaya konulmuştur. Araştırmada istatistiksel analizi“SPSS Statistics 16.0”paket programı kullanılarak yapılmıştır. Verilerin demografik özelliklerini incelenmesinde frekans dağılımı ve yüzde analizi kullanılmıştır. Kullanılan ölçeklerin geçerlilik ve güvenilirliklerini test etmek amacıyla faktör analizi ve güvenilirlik analizi yapılmıştır.Değişkenler arasındaki ilişkiyi belirlemek amacıyla korelasyon ve regresyon analizi yapılmıştır. Tüm analizler 0,05 anlamlılık düzeyinde gerçekleştirilmiştir. Yapılan analizler sonucu elde edilen bulgular doğrultusunda personeli güçlendirmenin örgütsel vatandaşlık davranışı üzerine etkisi açıklanmış, önerilerde bulunulmuştur. Anahtar Kelime: Personel Güçlendirme, Örgütsel Vatandaşlık Davranışı
Özet (Çeviri)
The aim of this research is studying on the effect of employee's empowerment on organizational citizenship behaviour. The study consists of two sections. In the first section the conceptual frame work related to employee empowerment and organizational citizenship behaviour has been examined. In the second section the data obtained from the research is given. The research was carried out with 176 bank personnel working in the branches of a private bank located in Denizli and districts. In this study, measure the personnel empowerment perceptions of the bank employees, the scale, which was prepared by Spreitzer (1995), used by many researchers validity and reliability were tested (Çavuş ve Akgemci,2008; Çöl,2008; Çekmecelioğlu ve Keleş,2008). Personnel empowerment in scale was discussed with meaningfulness, self- determination, competence, impact. In order to measure the organizational citizenship behaviour of the bank employees, the original scale was used by Vey and Campbell (2004) and Williams and Shiaw (1999) and the validity and reability of the scale was tested by Basım ve Şeşen (2006). In this scale, organizational citizenship behavior is dealt with in five dimensions: altruism, conscientiousness, courtesy, sportsmanship and civil virtue. The dimensions of the organizational citizenship behavior in the scale were presented by Organ (1988). Statistical analysis was performed by using“SPSS Statistics 16.0”package program. The frequency distribution and percentage analysis were used to analyze the demographic characteristics of the data. In order to test the validity and reliability of the scales used, factor analysis and reliability analysis were performed. Correlation and regression analysis were performed to determine the relationship between variables. All analyzes were performed at 0.05 significance level. According to the results of the analyzes, the effect of empowerment of personnel on organizational citizenship behavior was explained and suggestions were made.