TDV İslam Ansiklopedisindeki kelam ilmiyle ilgili maddelerin değerlendirmesi (23-44 cilt)
Evaluation of the articles related with kalam science in TDV İslamic Encyclopedia
- Tez No: 546269
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ VEYSEL KASAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Religion
- Anahtar Kelimeler: Kelam, İtikat, Mezhepler, Din, Kalam, Belief, Religious Sects, Religion
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Harran Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Kelam Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 114
Özet
Türkiye Diyanet Vakfı tarafından çıkarılan İslam Ansiklopedisi dünya ve İslam âlemi için büyük bir kaynak niteliğindedir. Bu kaynak, Müslüman duyarlılığı ile yazılmıştır. Kelam ilmini ilgilendiren maddeler tezimizin konusunu meydana getirmektedir. Çalışmamız, dünyaya ve Müslümanlara sunulan bu dev eserin 23. ve 44. ciltlerini kapsıyor. Çalışmanın esas amacı araştırmacılara kaynak oluşturmak ve yardımcı olmaktır. Böyle bir inceleme Temel İslam Bilimleri ve Kelâm'la ilgili araştırma yapanlara zaman ve kaynak kazandıracak niteliktedir. Çalışmada belirtilen ansiklopedide, Kelâm'la ilgili maddeler tespit edildi. Maddeler ve kavramların ne anlama geldiği kısaca ifade edildi. Maddeler ve kavramlar, Kelam ilminin klasik tasnifine göre; 'İlahiyat', 'Nübüvvat', 'Semiyyat' başlıklarına ayrıldı. Bu temel konuların vesilesi ve dolaylı olarak ilgili olanlar da 'Diğer Konular' şeklindeki başlık altında toplandı. Her madde hakkında özet bilgilere yer verildi.
Özet (Çeviri)
Encyclopedia of Islam issued by the Religious Foundation of Turkey is a great source of qualifications both for the World and the Islamic world. This source was written with Muslim sensitivity. The items that are related science of Kalam are the subject of our thesis. Our work covers the 23rd and 44th volumes of this huge work presented to the world and Muslims. The main purpose of the study is to help and create resources for researchers. Such a study will provide time and resources to those who do research on the Basic Islamic Sciences and theology. In the encyclopedia mentioned in the study, the articles related to the Kalam were identified. The meaning of substances and concepts was briefly stated. According to the classical classification of Kalam science; Theology was divided into the titles of Nubuvvat and Semiyyat. The occasion of these key issues and the indirect ones were gathered under the title of Other Subjects. Summary information was given about each item.