Yenilenen 5. sınıf Türkçe dersi öğretim programı kazanımlarının gerçekleşebilirliğine ilişkin Türkçe öğretmenlerinin görüşleri (Kocaeli ili örneği)
Turkish teachers' opinions on realizability of renewed 5 th grade Turkish lesson curriculum outcomes (Example of Kocaeli province)
- Tez No: 546294
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ZEYNEP DEMİRTAŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Türkçe Dersi Öğretim Programı, Program Kazanımları, Beceri Alanları, Öğretmen Görüşleri, Turkish Lesson Curriculum, Curriculum Outcomes, Skill Areas, Teacher Opinions
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sakarya Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Eğitim Programları ve Öğretim Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 152
Özet
Bu çalışmada 2017-2018 öğretim yılında uygulanmaya başlayan yenilenen 5. sınıf Türkçe dersi öğretim programında öngörülen kazanımların gerçekleşebilirlik derecesine yönelik Türkçe öğretmenlerinin görüşlerinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Bu amaçla araştırma, Kocaeli ili merkez ve ilçelerindeki ortaokullarda görev yapan 205 kişiden oluşan 5. sınıf Türkçe öğretmeni ile gerçekleştirilmiştir. Araştırmanın verilerinin toplanmasında yenilenen 5. sınıf Türkçe dersi öğretim programı kazanımlarının gerçekleşebilirlik derecesine yönelik hazırlanan anket formu ve yarı yapılandırılmış öğretmen görüşme formu kullanılmıştır. Nicel verilerin analizinde bağımsız örnekler T-Testi ve ANOVA kullanılmıştır. Nitel veriler betimsel ve içerik analizi ile çözümlenmiştir. Araştırmada, öğretmenlerin Türkçe dersi öğretim programı kazanımlarının gerçekleşebilirliği konusundaki görüşlerinin cinsiyete, yaşa, hizmet yılına, eğitim durumuna ve mezun olunan bölüme göre anlamlı bir farklılık göstermediği, sadece erkek öğretmenlerin dinleme beceri alanına yönelik kazanımların gerçekleşebilirliği konusundaki görüşlerinin, kadın öğretmenlere kıyasla daha olumlu olduğu tespit edilmiştir. Araştırma sonucunda Türkçe öğretmenlerinin görüşlerine göre yenilenen öğretim programındaki kazanımların gerçekleşebilirlik düzeyi %72, okuma ve dinleme beceri alanındaki kazanımların gerçekleşebilirlik düzeyi %74, konuşma beceri alanındaki kazanımların gerçekleşebilirlik düzeyi %64, yazma beceri alanındaki kazanımların gerçekleşebilirlik düzeyi ise %70 olarak belirlenmiştir. Araştırma sonucunda öğretmenlerin %90'ı okuma beceri alanı kazanımlarını, %87'si dinleme beceri alanı kazanımlarını, %80'i konuşma beceri alanı kazanımlarını, %76'sı yazma beceri alanı kazanımlarının öğrenci seviyesine uygun olduğu görüşündedir. Araştırmada kazanımların açık ve anlaşılırlığına ilişkin öğretmen görüşlerine göre okuma ve dinleme beceri alanı kazanımlarının %93'ü, konuşma beceri alanı kazanımlarının %87'si, yazma beceri alanı kazanımlarının %73'ünün açık ve anlaşılır olduğu belirlenmiştir. Araştırma kapsamında öğretmenler ile yapılan görüşmelerden elde edilen bulgulara göre yenilenen program kazanımları ile ilgili görüşlerin çoğunlukla olumlu yönde olduğu belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, detecting Turkish teachers'opinions on realizability rate of 5th grade renewed Turkish lesson curriculum's expected outcomes, started to perform in 2017-2018 academic year, is aimed. With this aim, this study was performed with 205 5th grade Turkish teacher working at secondary schools in the center and districts of Kocaeli Province. The questionnaire form on realizability rate of 5th grade renewed Turkish lesson curriculum and semi-structured interview form were used to collect the data. T-test and ANOVA were used to analyze the quantitative data. Qualitative data was analysed with descriptive analyses and content analysis. It was detected in this study that there is no meaningful difference in teachers'opinions on realizability of Turkish curriculum's outcomes according to gender, age, employment term, educational background and faculty but also it was detected that male teachers' opinions on listening skills' realizability of outcomes are more positive than female teachers. At the end of the stıudy, according to Turkish teachers' opinions, the renewed curriculums's outcomes realizability rate was detected as %72, reading and listening acquirements' realizability rate was detected as %74, speaking acquirements' realizability rate was detected as %64, writing acquirements' realizability rate was detected as %70. At the end of the study, %90 of the teachers think that reading skills acquirements, %87 of the teachers think that listening skills acquirements, %80 of the teachers think that speaking skills acquirements, %76 of the teachers think that writing skills acquirements are appropriate for students' levels. It was detected in this study, according to teachers' opinions on acquirements' clarity and comprehensibility, %93 of reading and listening skills acquirements, %87 of speaking skills acquirements, %73 of writing skills acquirements are clear and comprehensible. It was detected according to findings get from interviews with teachers in the scope of the research that teachers' opinions on renewed curriculum outcomes are mostly positive.