Türkiye Cumhuriyeti İnkılâp Tarihi ve Atatürkçülük dersinde tarihî günlük kullanımının akademik başarıya etkisi
The effects of using historical diary in Turkish Republic Revolution History and Kemalism course to academic achievement
  1. Tez No: 546384
  2. Yazar: ADEM DAĞAŞAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. İHSAN SABRİ BALKAYA
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Tarih Öğretimi, Türkiye Cumhuriyeti İnkılâp Tarihi ve Atatürkçülük, Tarihsel Kaynaklar, Birinci Elden Kaynaklar, Tarihî Günlükler, History Teaching, Turkish Republic Revolution History and Kemalism Course, Historical Resources, Primary Resources, Historical Diaries
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türkçe ve Sosyal Bilimler Eğitimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 121
Özet
Amaç: Bu çalışmada, 8. Sınıf Türkiye Cumhuriyeti İnkılâp Tarihî ve Atatürkçülük dersinin“Ya İstiklal Ya Ölüm”ünitesinin öğretiminde tarihî günlüklerden faydalanarak oluşturulmuş öğretme etkinliğinin öğrencilerin akademik başarılarına etkisini tespit etmek ve tarihî günlükler ile alakalı görüşlerini belirlemek amaçlanmıştır. Yöntem: Bu çalışma Türkiye Cumhuriyeti İnkılâp Tarihi ve Atatürkçülük dersinde nicel ve nitel araştırma yöntemlerinin birlikte kullanıldığı karma yönteme bağlı olarak yürütülmüştür. Araştırmanın nicel boyutunda ön test – son test kontrol gruplu yarı deneysel desen kullanılmış, deney grubu öğrencilerinin tarihî günlüklerle ders işlenmesi ile alakalı görüşleri nitel araştırma yöntemi ile yorumlanmıştır. Bu araştırma Kars il merkezinde bulunan bir devlet ortaokulundaki 8. sınıflardan birisi deney grubu (n=28) diğeri ise kontrol grubu (n=25) belirlenerek 5 hafta (10 saat) boyunca yürütülmüştür. Araştırmanın uygulanması Türkiye Cumhuriyeti İnkılâp Tarihi ve Atatürkçülük dersinin“Ya İstiklal Ya Ölüm”ünitesinin işlenmesinde gerçekleştirilmiştir. Deney grubunda tarihî günlükler ile öğretim etkinliği uygulanırken kontrol grubunda öğretim programında önerilen etkinlikler gerçekleştirilmiştir. Araştırma kapsamında deney ve kontrol grubunda toplam 53 öğrenciye uygulama öncesi ve sonrası akademik başarı testi, ön test son test olarak uygulanmıştır. Bulgular: Uygulama sonucunda elde edilen verilere dayalı olarak ortaya çıkan bulgulara göre deney grubu öğrencilerinin kontrol grubu öğrencilerine göre daha başarılı olduğu ve tarihsel düşünme becerilerinin geliştiği görülmüştür. Sonuç: Türkiye Cumhuriyeti İnkılâp Tarihi ve Atatürkçülük dersinde tarihî günlükler ile hazırlanan etkinliğin dersin daha kolay, daha zevkli öğrenilmesine kolay hatırlanmasına katkı sağladığı, öğrencilerin akademik başarılarını ve derse olan ilgilerini artırdığı sonucuna varılmıştır. Bu tespitler tarihî günlüklerin araştırma kapsamındaki derste öğretim materyali olarak kullanılabileceğini göstermektedir.
Özet (Çeviri)
Purpose: In this study, the purpose is to determine the effect of using historical diary in teaching the unit of 'Ya İstiklal Ya Ölüm/Either İndependence or Death' within Turkish Republic Revolution History and Kemalism course on academic achievement of 8th grade students, and to determine their views about historical diaries. Method: The research was carried out based on the mixed method which contains both qualitative and quantitative research methods in Turkish Republic Revolution History and Kemalism course. While the quasi-experimental design with pretest-posttest control group was used in the quantitative part of the research, the opinions of the students about carrying out the lesson with history diaries were analyzed with the qualitative research method. This research was carried out in a public secondary school by determining 8th grade students as one of them experiment group (n=28) and other as a control group (n=25) in Kars city center. It lasted for 5 weeks (10 hours).The implementation of this research was taken place in the unit of“Ya İstiklal Ya Ölüm”of Turkish Republic Revolution History and Kemalism course. The experimental group students took the lesson with teaching event including historical diaries, while the control group have been carried out activities proposed in the curriculum. Within scope of the research, totally 53 students in experimental and control group received academic achievement test before and after the implementation as pretest and posttest. Findings: It was determined that experimental group students were found to be more successful than control group students. Moreover, it was revealed that teaching activities with historical diaries influence historical thinking abilities of experimental group students positively. Results: The results revealed that activities with historical diaries make Turkish Republic Revolution History and Kemalism Course to be easier and more easily remembered, and it contributes to academic success and interest in this course. These study findings indicate that historical diaries can be used as a teaching material in Revolution History and Kemalism course.