Mehmet Akif'in Safahat adlı eserinde isim tamlamalarının incelenmesi
The examination of noun compound in The Mehmet Akif's book Safahat
  1. Tez No: 546398
  2. Yazar: GÖNÜL AÇIKGÖZ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ HASAN KARACA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Dilbilim, Linguistics
  6. Anahtar Kelimeler: Safahat, isim tamlaması, yapı ve anlam, Safahat, Noun-compound, Structure and Meaning
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 77
Özet
Bu çalışmada Mehmet Akif'in "Safahat'' adlı eserinde isim tamlamaları yapı ve anlam açısından incelenmiştir. Çalışmanın amacı, incelediğimiz eserde isim tamlamalarının sınıflandırılması ve isim tamlamalarının sayısal olarak dökümünü yapmaktır. Giriş bölümünde Safahat'ın yazarı olan Mehmet Akif hakkında bilgi verilmiş, Safahat'ın içeriği, bölümleri kısaca anlatılmış, Safahat hakkında yapılan tez çalışmaları listelenmiştir. İkinci bölümde dil bilimcilerin görüşlerine yer verilerek isim tamlamalarının, türlerinin tanımlanması yapılarak isim tamlamasındaki birimlerin açıklamasına yer verilmiştir. Bulgular kısmında Safahat'ta geçen isim tamlamaları yapısal ve anlamsal olarak sınıflandırılmıştır. Sonuç bölümünde ise kullanılan tamlama grupları Türkçe dil bilgisi kurallarına göre değerlendirilerek ortaya çıkan bulgular yapısal ve anlamsal açıdan betimlenmiştir. Yapı ve anlam bakımından ele alınan isim tamlamalarının kullanım sıklıkları sayısal veriler tablolar şeklinde incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
The noun-compounds in Mehmet Akif Ersoy's work“Safahat”were analysed by means of structural and semantic methodologies. The purpose of this study, thus, is to classify and enumerate the noun-compounds in“Safahat”. Throughout the introduction section, some information was given about the author of“Safahat”, Mehmet Akif Ersoy, the work's sub-sections and content was summarized, other researches about the work was listed. Within the second section definitions for the noun-compounds, the units of noun-compounds were made and previously made definitions by linguists were given also. Throughout the third section, methodology and materials were introduced. Within the findings, the noun-compounds, in Mehmet Akif's“Safahat”were classified by structural and semantic means. Finally in results section, the noun-compound groups, used in Safahat, were evaluated considering Turkish language's grammatical rules and identified in both structural and semantic ways. These noun-compounds, structurally and semanticaly investigated, were given in tables considering their usage frequency in terms of numerical displays.