Uluslararası ticaret, otomotiv sektörü, geleceği ve Türkiye çalışmaları
International trade, automotive industry, future and Turkey studies
- Tez No: 546397
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ HAMİT VANLI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonomi, Economics
- Anahtar Kelimeler: Uluslararası Ticaret, Dış Ticaret, Otomotiv, Fırsat, Risk, International Trade, Foreign Trade, Automative, Opportunities, Risk
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Maltepe Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Uluslararası Ticaret ve Lojistik Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Lojistik ve Tedarik Zinciri Yönetimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 129
Özet
Küresel düzeyde gelişmekte olan ekonomiler kaynaklı yavaşlama eğilimi, yakın geçmişten günümüze kadar sürmüştür. Değişken emtia fiyatları, küresel güvensizlik ve istikrarsızlık sorunu, güvenlik ağırlıklı ekonomi politikaları bu yavaşlama eğilimlerini tetikleyen faktörler arasında göze çarpan başlıca nedenlerdendir. Dünya ekonomileri bu sorunların çözümüne paralel olarak, devam eden yüksek borçluluk ve istikrarsız güven ortamı nedeniyle optimalitenin sağlanabilmesi için sürekli olarak arayış içindedirler. Türkiye otomotiv sanayii, ülke sanayisine ve ekonomisine liderlik eder konuma gelmiştir. Üretiminin yarısından fazlasını ihraç eden ve ülkenin toplam ihracatının yaklaşık olarak yüzde 15'ini gerçekleştiren ve giderek artış eğiliminde olan otomotiv sanayii, son yıllarda yakaladığı sürdürülebilir büyüme ile küresel pazarlarda rekabetçiliğini sürdürmeye devam etmekle birlikte risk ve tehditleri de içerisinde barındırmaktadır. Bu çalışmada, Türkiye otomotiv sektörüne yönelik çalışmaların sürdürülebilirliği, yerli marka araç üretimi için gerekli alt yapıların incelenmesi ve yeterliliği, araştırma ve geliştirme yatırımlarının değerlendirilmesi, yerli araç üretiminde üretim stratejisinde hangi konulara öncelik verilmesi gerektiği, otomotiv sektörünün güçlendirilmesine yönelik hukuki ve idari düzenlemeler incelenerek sonuç ve öneriler ile ilgili tespitler ortaya konulmuştur.
Özet (Çeviri)
The tendency to slowdown resulting from developing economies on global basis have existed throughout history. Variable prices of commodities, global distrust and instability and security weighted economic policies are among the primary factors that trigger these tendencies. World economies are always in search to provide optimality despite the problems of overindebtedness and unstable environment of security that goes parallel with the solving of these problems. Turkish automative industry has reached to the leadership position in world economy as well as its own. The automative industry that is always on the rise and exports more than half of its production and produces approximately 15% of total export of the country, holds risks and threaths as it continues to maintain competitiveness in global markets through sustainable growth it achieved in recent years. This study puts forward the findings on results and suggestions through the examination of the sustainability of the studies on Turkish automative industry, examination and sufficiency of the necessary infrastructures for domestic car production, evaluation of research and development investments, which areas to focus on for production strategy of domestic car production and legal and administrative regulations regarding the strenghtening of automative industry.