Ceza Hukukunda hümanizm ilkesi açısından kastrasyon yaptırımı
Castration sanction in terms of the principle of humanism in Criminal Law
- Tez No: 546412
- Danışmanlar: PROF. DR. ADEM SÖZÜER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hukuk, Law
- Anahtar Kelimeler: Hümanizm İlkesi, İnsan Onuru, Ceza Hukuku Yaptırımları, Cinsel Suçlar, Cerrahi Kastrasyon, Kimyasal Kastrasyon, Principle of Humanism, Human Dignity, Criminal Law Sanctions, Sex Crimes, Surgical Castration, Chemical Castration
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kamu Hukuku Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 221
Özet
Günümüz toplumlarının en önemli problemlerinden birini cinsel suçlar oluşturmaktadır. Artan cinsel suçlulukla mücadele açısından hapis cezalarının yetersiz kaldığı görülmektedir. Bu durum, devletleri yeni arayışlara yöneltmektedir. Birçok toplumda, cinsel suçlarda tekerrürün önlenerek söz konusu suçların azaltılması amacıyla cinsel suç faillerine kastrasyon uygulanması gündeme gelmektedir. Kastrasyon yönteminin bir tedavi yöntemi olarak uygulanması söz konusu olabileceği gibi, bir ceza hukuku yaptırımı şeklinde uygulanması da mümkündür. Bir yaptırım olarak kastrasyona başvurulabilmesi için, bu yöntemin suç politikasının temel ilkelerinden olan hümanizm ilkesine uygun olması gerekmektedir. Hümanizm ilkesi açısından kastrasyon yaptırımının değerlendirilmesinde ise, kastrasyonun çeşitlerini oluşturan cerrahi kastrasyon ve kimyasal kastrasyonun ayrı ayrı ele alınması gerekir. Çalışmamızda ilk olarak, ceza hukukunda hümanizm ilkesi ve hümanizm ilkesi açısından ceza hukuku yaptırımları incelenmiştir. Ardından kastrasyon kavramı ve kastrasyon çeşitleri açıklanmış, kastrasyonun hukuki niteliği belirlenmeye çalışılmıştır. Çeşitli ülkelerdeki kastrasyon düzenlemelerine yer verilerek, kastrasyonun ülkeden ülkeye farklılık gösteren uygulanma şartları somut bir şekilde ortaya konulmuştur. Kastrasyon yaptırımına ilişkin Türk hukukundaki durum da ayrıntılı olarak ele alınmıştır. Temel haklar ve hümanizm ilkesi açısından kastrasyon yaptırımı incelenirken, cerrahi kastrasyon ve kimyasal kastrasyon için ayrı ayrı değerlendirmelerde bulunulmuştur. Kastrasyon yaptırımının hümanizm ilkesine uygun olup olmadığının değerlendirilmesinin yanında, bu yöntemin etkinliği de tartışılmıştır. Bu bağlamda, cinsel suçlarda kastrasyona alternatif çözümlerin ve tedavi uygulamalarının gerekliliği üzerinde durularak, cinsel suç faillerine yönelik psikiyatrik tedavi yöntemlerinin uygulanmasının etkili sonuçlar verebileceği değerlendirilmiştir.
Özet (Çeviri)
Sex crimes constitute one of the most important problems of today's societies. It is seen that the prison sentences are insufficient in terms of struggle with increasing sexual criminality. This situation leads states to new searches. In many societies, for the purpose of reducing sex crimes by preventing recidivism, the practice of castration on sexual crime perpetrators is on the agenda. The method of castration can be applied as a treatment method or it can also be applied as a criminal law sanction. In order to resort to castration as a sanction, this method must be in accordance with the principle of humanism which is one of the basic principles of crime policy. In the evaluation of castration sanction in terms of the principle of humanism, surgical and chemical castration, which constitute the types of castration, should be handled separately. In our study, first of all, the principle of humanism in criminal law and the criminal law sanctions in terms of the principle of humanism have been examined. Then the concept of castration and the types of castration have been explained and the legal nature of castration has been tried to be determined. Castration arrangements in various countries have been included and the conditions of implementation of the castration varying from country to country have been explained in a concrete way. The situation in Turkish law concerning to the castration sanction has been also handled in detail. While the castration sanction is analyzed in terms of the fundamental rights and the principle of humanism, surgical castration and chemical castration have been evaluated separately. In addition to evaluating whether the castration sanction conforms with the principle of humanism, the effectiveness of this method has been also discussed. In this context, apart from castration, the necessity of alternative solutions and treatments has been emphasized and it has been evaluated that the practice of psychiatric treatment methods to sex offenders could give effective results.