Yaygın din eğitimi bağlamında yayınlanan dini içerikli programların incelenmesi 'Televizyon ve youtube kanallarının içeriklerinin incelenmesi ve karşılaştırılmaları ekseninde'
Analysis of religious programmes in the scope of informal religious education 'Reviewing the contents of TV and youtube channels'
  1. Tez No: 546413
  2. Yazar: ESRA NAZLI
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ RAMAZAN GÜREL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Eğitim ve Öğretim, Religion, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Medya, Televizyon, Youtube, Dini Ġçerikli Programlar, Dini Ġçerikli Youtube Kanalları, Media, Television, Youtube, Religious Content Programs, Religious Content Youtube Channels
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Marmara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Din Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 132
Özet
AraĢtırmada, yaygın din eğitimi aracı olarak en yaygın kullanıma sahip olan kitle iletiĢim araçlarından televizyon ve Youtube'da yayınlanan dini içerikli program ve kanallar incelenmiĢtir. Birinci bölümde, konunun kavramsal ve kuramsal çerçevesi ile ilgili literatür çalıĢmaları yapılmıĢtır. Ġkinci bölümde ise televizyonda yayınlanan ve yüksek reyting oranlarına sahip olan dini içerikli programlar ve Youtube'da yayınlanan ve yüksek aboneye sahip dini içerikli kanalların içerik incelemeleri yapılmıĢtır. Bu incelemelerin ardından yarı yapılandırılmıĢ görüĢme tekniği ile bu programlara dair izleyici görüĢleri alınmıĢ ve değerlendirmeler yapılmıĢtır. Televizyon programları ile Youtube kanallarının benzer ve farklı yönleri tespit edilmeye çalıĢılmıĢtır. TartıĢma ve sonuç kısımları ile araĢtırmadan çıkarılan sonuçlara yer verilmiĢtir.
Özet (Çeviri)
In the study, the religious content programs and channels published on TV and as the most widely used means of religious education in the mass media were examined. In the first chapter, literature studies on the conceptual and theoretical framework of the subject were made. In the second part, the content of religious programs with high ratings on TV and the religious channels with high subscribers on YouTube were made. After these examinations, the views of the audience about these programs were taken and evaluations were made with semi-structured interview technique. The similar and different aspects of TV programs and YouTube channels have been tried to be determined. Discussion and conclusions and results from the research are included.