Biyomedikal alanda kullanılan Ti6Al4V alaşımının hassas döküm yöntemi ile üretimi ve karakterizasyonu
Production and characterization of Ti6Al4V alloy used in biomedical field by investment casting method
  1. Tez No: 546454
  2. Yazar: GİZEM ERDOĞAN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MUSTAFA TÜRKMEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyomühendislik, Bioengineering
  6. Anahtar Kelimeler: Hassas Döküm, Hücre Büyümesi, Mikroyapı, Ti6Al4V, Investment Casting, Cell Growth, Microstructure, Ti6Al4V
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyomedikal Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 74
Özet
Tez çalışması kapsamında; metalik biyomalzemeler içerisinde yer alan yüksek mekanik ve biyouyumluluk özellikleri ile dikkat çeken Ti6Al4V alaşımının hassas döküm yöntemi ile üretilebilirliğinin ve üretim yöntemine bağlı olarak malzeme ve biyouyumluluk özelliklerinde meydana gelen değişimlerin belirlemesine yönelik çalışılmıştır. Deneysel çalışmalar için, hassas döküm yöntemi ile üretimin yanında haddeleme yöntemi ile üretilmiş olan ticari saflıkta Ti6Al4V alaşımı temin edilmiştir. Hazırlanan numuneler üzerinde mikroyapı, sertlik, ve hücre büyüme test uygulamaları yapılmıştır. Elde edilen hücre büyüme değerleri ve buna bağlı gelişen biyouyumluluk özellikleri açısından hassas döküm yönteminin üretimde endüstride kullanılan mevcut yöntemlere alternatif olabileceği sonucu elde edilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, Ti6Al4V alloy samples with its high mechanical and biocompatibility properties in the metallic biomaterials, were produced by investment casting method and the changes in the material and biocompatibility properties were investigated due to the production method. For experimental studies, in addition to the production by investment casting, Ti6Al4V alloy samples were obtained by using the commercially rolling method. Microstructure, hardness, and cell growth tests were performed on the prepared samples. As a conclusion of the experimental studies, cell growth values and biocompatibility properties have been found that investment casting method could be an alternative to the widely used methods in the industry.