Grafik tasarımda evrensellik ve erişilebilirlik(Küçük Prens kitabı için evrensel tasarım uygulama örneği)
Universality and accessibility in graphic design(Universal design application example for The Little Prince book)
  1. Tez No: 546755
  2. Yazar: ÖZLEM EMİNE DOĞAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. AYDIN ZOR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
  6. Anahtar Kelimeler: Evrensel Tasarım, Erişilebilir Tasarım, NFC, Grafik Tasarım, Universal Design, Accessible Design, NFC, Graphic Design
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
  10. Enstitü: Güzel Sanatlar Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sanat ve Tasarım Ana Sanat Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 127
Özet
Evrensel tasarım; ürünlerin, reklam araçlarının, çevrenin, programların ve hizmetlerin özel bir ek tasarıma gerek duyulmaksızın, mümkün olduğunca herkes tarafından kullanılabilecek şekilde tasarlanmasıdır. Erişilebilir tasarım ise herhangi bir ürünün, hizmetin, teknolojinin ya da ortamın engelliler, yaşlılar ve çocuklar dahil olmak üzere herkes tarafından ulaşılabilir ve kullanılabilir olmasını ifade etmektedir. Herkesin tüm hak ve hizmetlere eşit koşullarda, bağımsız bir şekilde faydalanabilmesini, yaşamın tüm alanlarına tam ve etkin katılabilmesini sağlamak mevcut durumu erişilebilir kılacaktır. Tasarım erişilebilir olursa evrenselliğe büyük bir adım atmış olabilir. Fakat erişilebilir her tasarım her zaman evrensel değildir. Evrensel bir tasarıma ulaşmak erişilebilir olma yolundan geçer. Bu çalışmada grafik tasarım ürünlerinden olan kitap tasarımlarında NFC (Near Field Communication) veri aktarım sisteminin kullanılmasıyla kitapların evrenselliğe ve erişilebilirliğe ne kadar yaklaşabileceği, toplum içerisindeki farklı özelliklere sahip bireylerin tek bir üründen aynı bilgiye ulaşmasında karşılaşılacak aşamalar incelenecektir.
Özet (Çeviri)
Universal design is the design of products, advertising tools, environment, programs and services so that they can be used by everyone as much as possible without the need for a special design. Accessible design means that any product, service, technology or environment can be accessed and made available to all, including persons with disabilities, seniors and children. Ensuring that everyone can benefit from all rights and services independently on an equal basis and participate fully and effectively in all areas of life will make the current situation accessible. If the design is accessible, it may have taken a major step towards universality. But every accessible design is not always universal. Achieving a universal design goes through the way of being accessible. In this study, it was studied how much the book can get closer to universality and accessibility with the use of NFC (Near Field Communication) data transfer system in book designs of graphic design products and the stages to be encountered by the individuals with different characteristics in accessing the same information from a single product