Antikçağ'da bilge ve bilgelik kavramı
The concept of wisdom and wisdom in antiquity
- Tez No: 546756
- Danışmanlar: PROF. DR. ŞAHİN FİLİZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Felsefe, Philosophy
- Anahtar Kelimeler: Antikçağ, Bilge, Bilgelik, Erdem, Ölçülülük, Akıl, Ġyi, Mutluluk, Antiquity, Wise, Wisdom, Virtue, Temperance, Mind, Well, Happiness
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Felsefe Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 88
Özet
Bu çalıĢmada Antikçağ ‟da bilge ve bilgelik kavramı genel olarak ele alınmıĢtır. Miletli doğa filozoflarından baĢlayıp Stoa ve Epikür okullarına kadar birçok düĢünürün bilge ve bilgelik anlayıĢına yer verilmiĢtir. Jeopolitik konumundan dolayı liman kenti olan Atina‟nın hem kültürel etkileĢimi artmıĢ hem de felsefenin daha açık bir ortamda yayılmasına yardımcı olmuĢtur. Felsefenin yayılmasıyla Philosophia (bilgelik sevgisi)‟nın da bu dönemde bir baĢlangıcı olmuĢtur. DeğiĢen yaĢam Ģartları Yunan insanının düĢünme biçimini, geleneğini, inançlarını, doğaya bakıĢ açılarını sorgulamaya götürmüĢtür. Bilgelik kavramının bu döneme ait zengin bir içeriğe sahip olduğunu, teorik bir açıklamasının yanı sıra hayata yönelik pratik anlamını da Antikçağ‟a borçlu olduğu gösterilmiĢtir. Bu kavramların doğuĢu ve anlam sınırları belirlenmiĢ Yedi Bilge‟nin bilgelikle ilgili özdeyiĢlerine yer verilmiĢtir. Milet Okulu düĢünürlerinin Thales, Anaksimandros ve Anaksimenes‟in hakikat arayıĢındaki çabalarının bir sonucu olarak bilgelik sevdasının bu dönemde doğduğu gösterilmiĢtir. Bunun yanı sıra Ġyonya Okulu‟ndan Pythagoras‟ın bilgeliğe ahlakilik özelliğini katarak farklı bir anlam yüklediğini açıkladık. Heraklitos ‟un bilgi felsefesinde logos‟la bilge olunabileceğini, kendini tanıma ve ölçülü olmanın en yüksek değer olduğu görüĢlerini açıkladık. Akabinde Elea Okulu düĢünürlerinden Ksenofanes, Parmenides ve Zenon‟un bilge ve bilgeliğe toplumsal bir anlam yüklediğini ve kendilerinden önceki filozofların aksine farklı bir bakıĢ açısı getirdiklerini inceledik. Ġkinci bölümde sofistlerin bilgelik anlayıĢının doğa düĢünürlerine göre daha rölativist olduklarını ve onlara kıyasla bilgeliğe çok farklı anlamlar yüklediklerini inceledik. Aynı zamanda kendilerinden önceki filozoflar bilgeliği tanımlarken ve bunu sevmemizi önerirlerken herhangi bir ücretten bahsetmediler; ilk defa sofistlerin bilgeliği parayla ölçmeye kalkıĢmaları bu geleneği de alt üst etiklerini aktardık. Üçüncü bölümde Antikçağ‟ın bir diğer önemli düĢünürü Sokrates‟in gerçek bilgeliğin ancak erdemli bir yaĢamla ulaĢılabileceğini ve erdemli yaĢamında ancak doğru bilgiye sahip olduğumuz sürece eriĢebileceğimizi söylediğini bu tezimizde detaylı bir Ģekilde tartıĢılmıĢtır. Günümüze kadar gelen eserleri sayesinde hocası Sokrates‟in bu düĢüncelerini öğrendiğimiz Platon ise bilgeliği, akıllı olma, iyi olma, adaletli olma, doğru kararlar almayı sağlayan bir Ģey olarak tasavvur etmiĢtir. Son olarak Stoa ve Epikür okullarının bilge ve bilgelik anlayıĢı ele alınmıĢtır.
Özet (Çeviri)
In this study, the concept of wisdom and wisdom in Antiquity is discussed in general. From the philosophers of Miletus to the Stoa and Epicurus schools, the wise and wisdom of many thinkers were included. Due to its geopolitical location, both the cultural interaction of the port city of Athens has increased and it has helped to spread the philosophy in a more open environment. Philosophia (love of wisdom) became a beginning of this period with the spread of philosophy. The changing living conditions led to questioning the way of thinking, tradition, beliefs and views of nature of Greek people. It has been shown that the concept of wisdom has a rich content of this period, a theoretical explanation as well as its practical meaning for life owing to Antiquity. The birth of these concepts and the wisdom related to the wisdom of the Seven Wise, whose boundaries of meaning were determined, are included. It has been shown that the love of wisdom was born in this period as a result of the efforts of the thinkers of the Miletus School, Thales, Anaximandros and Anaximenes in the search for truth. In addition, we explained that Pythagoras from the Ionian School has a different meaning by adding the moral characteristic of wisdom. We have explained that Heraklitos wisdom can be wise in the philosophy of knowledge, and that self-knowledge and being measured are the highest values. Then, we examined the elephants of Elea School, Xenophanes, Parmenides and Zenon, which gave a social meaning to the wisdom and wisdom and brought a different perspective than the previous philosophers. In the second chapter, we examined that the wisdom of sophists is more relativistic than the nature thinkers and they have very different meanings to wisdom. At the same time the philosophers before them did not mention any wages when defining wisdom and suggesting that we love it; the first time the sophists attempted to measure wisdom with money, we conveyed this tradition as well. In the third chapter, it is discussed in detail in this thesis that Socrates, another important thinker of Antiquity, told us that true wisdom can only be attained with a virtuous life and that we can only reach it as long as we have the right knowledge. Plato, through his works that have survived to the present day, envisioned the wisdom of his teacher Socrates as wisdom, being wise, being well, being fair, making right decisions. Finally, the wisdom and wisdom of the Stoa and Epicurus schools are discussed.