Behiştî Ramazan'ın Mevlid-i şerîfi(İnceleme- metin )
The Mawlid of Behiştî (Examination -text)
  1. Tez No: 546860
  2. Yazar: ECEM İÇEN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. RAMAZAN EKİNCİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Behiştî Ramazân, Mevlid, Mesnevî, Behiştî Ramazân, Mawlid, Masnavi
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Manisa Celal Bayar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Eski Türk Edebiyatı Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 213
Özet
Hz. Peygamber'i anmak, ona duâ etmek ve onun şefâatine nâil olmak için çeşitli eserler kaleme alınmıştır. Bunlardan biri de mevliddir. Mevlid, şairlerin Hz.Peygamber'in hayatını, mucizelerini, vefatını ve özellikle doğumunu çoğunlukla manzum olarak kaleme aldıkları eserlere verilen addır. Biz bu çalışmada Behiştî Ramazân'a ait olan bu Mevlid tarafımızca incelenmiştir. Çalışmamız giriş ve üç bölümden oluşmaktadır. Girişte mevlid başlığı altında mevlid, mevlidin ortaya çıkışı, Türk edebiyatındaki yerine ve devamında Behiştî mahlaslı şairlerin hayatlarına kısaca değinilmiştir. Birinci bölümde Behiştî Ramazân'ın hayatı, edebi şahsiyeti ve eserleri hakkında bilgi verilmiştir. İkinci bölümde metnin şekil ve muhteva yönünden incelemesi yapılmıştır. Üçüncü bölümde ise, transkribe edilmiş metne yer verilmiştir.
Özet (Çeviri)
There are lots of writing that have written to pray to saint Muhammed, for remembering him and to pray for forgiveness. One of these writings is named as Mevlid. Name of Mevlid is used for writings to describe saint muhammed's life, his miracles, his death and especially his birth. In this study we examine Mevlid which is written by Behişti Ramazan. Our study is formed by prologue and then three other chapter. In prologue we refered Mevlid, coming up of Mevlid, importance of Mevlid for turkish literature andthen life of poets who have the same name with Behişti. In first episode,life of Behişti Ramazan, his literary personality and his works is informed. In second episode, shape and contend of Mevlid is examined. In third episode transcribed text is given placed.