Deri benlik kavramı bağlamında alerjik nesne ilişkisi
The allergic object relationship within the term of skin ego
  1. Tez No: 546986
  2. Yazar: ARZU UYAR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. TEVFİKA İKİZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Skin Ego, Allergic Object Relationship, Allergic Skin Diseases, Rorschach Test, Thematic Perception Test
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Uygulamalı Psikoloji Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 111
Özet
Bu çalışmada alerjik deri hastalığı olan bireylerin nesne ilişkisi sistemlerinin deri benlik kavramı bağlamında incelenmesi amaçlanmaktadır. Alerjik deri hastalığı olan bireylerin nesne ilişkisi sistemlerinin alerjik nesne ilişkisinin özgün niteliklerini taşımasının ve deri benliğin kayıt yüzeyi bozukluğunun özgün işaretlerinin bulunmasının öngörüldüğü araştırmada tedavisi devam eden alerjik deri hastalığı bulunan 19-65 yaş arası 4 bireye projektif yöntemler olan Rorschach ve Tematik Algı testleri uygulanmıştır. Sonuçlar Fransız Okulu'na özgü içerik analizi yöntemi ile değerlendirilmiş, Rorschach değerlendirmesinde ayrıca Fisher ve Cleveland'ın önerdiği zar ve nüfuz etme yanıtları da dikkate alınmıştır. Sonuçlar, çalışmaya katılan alerjik deri hastalığı tanısı almış bireylerin deri benlik yapılanmalarının sınırları belirsiz, dürtüleri karşılayamayan, kabuksuz, dokunsal duyusal izleri kaydedemeyen bir yapıda olduğunu ve bu kişilerin alerjik nesne ilişkinin özgün bir niteliği olan çatışmadan kaçınma eğilimi gösterdiklerini, nesne ilişkilerinin pregenital sorunsal ekseninde belirginleştiğini göstermektedir. Çalışma, alerjik yapının özgün nesne ilişkisi sistemini deri benlik yapılanması bağlamında incelemesi, deri benliğin alerjik yapıdaki özgün işlevsel bozulmalarının nesne ilişkisi sistemine yansımalarını ele alması, ayrıca deri benlik ve alerjik nesne ilişkisi kavramlarının psikanalitik psikosomatik literatürde ileri çalışmalara ihtiyaç duyan görece yeni kavramlar olması bakımından önem arz etmektedir. Anahtar Kelimeler : Deri Benlik, Alerjik Nesne İlişkisi, Alerjik Deri Hastalıkları, Rorschach Testi, Tematik Algı Testi
Özet (Çeviri)
In this study, it is aimed to investigate the object relation systems of individuals with allergic skin disease in the context of the terms of skin ego. Rorschach and Thematic Perception which are projective methods tests were performed for 4 individuals aged 19-65 with ongoing allergic skin disease. The results were evaluated using the French School specific content analysis methodology, and the Rorschach evaluation also considered the pellicle and penetration responses proposed by Fisher and Cleveland. Results indicates that skin-ego structures of the subjects does not register tactil and sensorial traces and also preganital fixation is seen in their object relation systems indicated alergic object relationship. The study firstly is important in terms of investigate allergic structure in the context of the the skin ego. Secondly, original functional deteriorations of skin ego in which allergic structure were analyzed. Also, both skin-ego and allergic object relationship are relatively new terms and further investigations will be necessecary.