Erkek sosyal hizmet uzmanlarının erkeklik algısı üzerine bir inceleme
A research about the perception of masculinity of male social workers
  1. Tez No: 546987
  2. Yazar: ERTUĞRUL AÇIL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AKÇA TOPRAK ERGÖNEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sosyal Hizmetler, Social Services
  6. Anahtar Kelimeler: Sosyal hizmet, sosyal hizmet uzmanı, toplumsal cinsiyet eşitsizliği, hegemonik erkeklik, erkeklik algısı, statüko, Social work, social worker, gender inequality, hegemonic masculinity, perception of masculinity, status quo
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kadın Çalışmaları Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Kadın Çalışmaları Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 268
Özet
Erkeklik, sosyal hizmet mesleğinin odaklandığı sorun alanlarıyla kesişme noktaları güçlü bir olgu olmasına rağmen mesleğin çalışma alanları içinde bulunmamakta, erkeklere, sahip oldukları ve/veya yol açtıkları bireysel ve sosyal sorunlar hakkında genellikle hizmet sunulmamaktadır. Sosyal sorunların baş döndürücü devingenliğinde erkek(lik), artık görmezden gelinemeyecek bir unsurdur. 'Hegemonik erkeklik', erkekliğe dair en güçlü kuramsal yaklaşımlardan biri, belki de en başta gelenidir. Yaklaşımın birey ve toplumla çalışan meslek ve disiplinleri etkilemesi devam eden bir süreçtir. Sosyal hizmet mesleği ile hegemonik erkeklik yaklaşımının harmanlandığı örnekler ise yok denecek kadar azdır. Erkeklik, mesleği icra edenlerin yaklaşık yarısının cinsiyet kimliği olması bakımından da anlamlıdır. Bu bağlamda“erkek sosyal hizmet uzmanların erkeklik algısı”, mesleki uygulamanın niteliğini etkileyebilecek bir husustur. Araştırma, erkek sosyal hizmet uzmanlarının erkeklik algılarını ve bu algıların çeşitli değişkenlerle ilişki durumunu ölçmeye çalışmaktadır. Katılım formunu 177 katılımcı yanıtlamıştır. ETCE ve ÇDCÖ isimli ölçekler dışında“Araştırmacılar Tarafından Oluşturulan Form”da katılımcılara sunulmuştur. Araştırmaya katılan erkek sosyal hizmet uzmanlarının, özellikle mesleki uygulama dışındaki hane içi/dışı özel yaşantılarında 'kısmen' cinsiyetçi yaklaşımlara ve çelişik cinsiyet duygu-durumlarına sahip; hegemonik erkeklik değerlerinin taşıyıcısı durumunda olan bireyler oldukları bulgulanmıştır. Bu durumun, oranı kestirilememekle birlikte mesleki çalışmalara da yansımakta olabileceği düşünülmektedir. Araştırma; neo-liberal dünya düzeninin zayıflattığı bireylerin savunuculuğu ve güçlendiriciliğine soyunan, 'hegemonik erkeklik' ve toplumsal cinsiyet eşitsizliği gibi baskın ve yaygın statüko ürünlerini reddetmesi beklenen sosyal hizmet uzmanlarının mesleki uygulamasında yaşanabilecek bir dönüşüme katkı vermeyi hedeflemektedir.
Özet (Çeviri)
Masculinity does not exist among the common study fields of the profession, in spite of having strong relations with the social problems that the profession focused. Men are generally not being assisted about the social problems that they have and/or cause. Masculinity can't be ignored any more in the overwhelming dynamism of social problems. 'Hegemonic masculinity' is perhaps one of the most powerful theoretical approaches to masculinity. The approach has an ongoing process to affect the professions and disciplines that work with individuals and society. Examples of blending the social work profession and hegemonic masculinity approach are insufficient. Masculinity is also significant in terms of being the gender identity of approximately half of those who practice the profession. In this context,“the perception of masculinity of male social workers”is an issue that may affect the quality of professional practice. The study attempts to measure male social workers' perception of masculinity and the relationship of these perceptions with various variables. 177 participants answered the participation form.“Form of Researchers”was also presented to the participants in addition to the scales named ASS and GEMS. The male social workers who participated in the study were found to be individuals with 'partly' sexist approaches and ambivalent gender emotions, especially in the household and non-professional private lives outside of professional practice. Another result is that they were carriers of hegemonic masculinity values. Although this ratio is unpredictable, it is thought that this situation may be reflected in professional studies. The research aims to contribute to a transformation practice of social workers, who are expected to reject dominant and widespread status quo products such as hegemonic masculinity and gender inequality, who aim at defending and strengthening the individuals weakened by the neo-liberal world order.