Aerodynamics and statistical analyses of conventional and diffuser augmented wind turbines
Geleneksel ve yayıcı takviyeli rüzgar türbinlerinin aerodinamik ve istatistik açıdan analizleri
- Tez No: 547069
- Danışmanlar: PROF. DR. BEŞİR ŞAHİN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Geleneksel kafessiz rüzgâr türbinlerinin aerodinamiği, rüzgâr enerjisi, rüzgâr gücü analizi, yayıcı takviyeli rüzgâr türbinlerinin tasarım parametreleri, Aerodynamics of conventional bare wind turbines, analysis of wind power, design parameters of diffuser augmented wind turbines, wind energy
- Yıl: 2019
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 481
Özet
Bu çalışmada; Dünya'nın, Avrupa'nın ve Türkiye'nin rüzgâr enerji üretim durumu, diğer yenilenebilir enerji türlerine kıyasla ele alınmıştır. Ayrıca, Dünya'nın ve Türkiye'nin rüzgâr enerjisi durumu da ayrıntılı olarak incelenmiştir. Çalışmada ilk olarak, Türkiye'de göz önüne alınan bir bölgede, istatistik yöntemlerle rüzgâr gücü tahmini ve analizi yapılmıştır. İkinci olarak, Türkiye'de yer alan bir rüzgâr çiftliği güç üretiminin ve verimliliğinin değerlendirilmesi yapılmıştır. Çalışmanın üçüncü ve dördüncü safhalarında ise Türkiye'de çalışan rüzgâr çiftliklerinde yer alan rüzgâr türbinlerin aerodinamik yapıları incelenmiştir. Takip eden üç farklı çalışmada ise türbinlerin aerodinamik yapısı, güç çıktısı ve güç katsayısı gibi parametrelerinin, yapay sinir ağları ve uyarlamalı sinirsel bulanık çıkarım sistemi ile modellenmesi yapılmıştır. Diğer yandan, çalışmanın sekizinci bölümünde, seçilen ve halen çalışan rüzgâr türbinlerinin güç ve aerodinamik açıdan kıyaslanması üzerine çalışılmıştır. Çalışmanın takip eden iki bölümünde, yenilikçi sistem olan rüzgâr türbinlerinin kafeslenmesi sonucunda rüzgâr hızının artışına bağlı olarak güç üretiminde meydana gelen artışların incelenmesine odaklanılmıştır. Literatürde yer alan en etkin kafesleme tipleri ve ilgili tasarımları da bu tez kapsamında değerlendirilmiştir. Son kısımda da, tasarlanmış bazı kafes yapılarında, rüzgâr hızının kafes içerisindeki artışı ve bu kafes sistemlerindeki akış karakteristikleri, nümerik ve deneysel yöntemler kullanılarak etraflıca araştırılmıştır.
Özet (Çeviri)
In this study; the wind energy production status of the World, Europe, and Turkey were reviewed in comparison with the other renewable energy sources. More specifically, wind energy situation of the World and Turkey was also examined in detail. Firstly, wind power estimation and analysis of a considered region in Turkey were conducted by statistical techniques. Secondly, the evaluation of the power generation and the efficiency of a wind farm located in Turkey were performed. Assessments of the aerodynamics of running wind turbines and evaluations of their operational procedure in the active wind farms in Turkey were conducted in the third and fourth stages of the study. The following three distinct studies include modeling and estimation of parameters such as aerodynamic structure, power output, and the power coefficient, utilizing artificial neural network (ANN) and adaptive neuro-fuzzy inference system (ANFIS). On the other hand, the comparisons by means of power generations and aerodynamics of currently operating selected wind turbines were reported in the eighth part of the study. In the following two parts of the study, it was focused on examining the increase of wind power output originated from the wind speed enhancement as a result of the innovative casing system of wind turbines. The most effective casing types and their related designs found in the literature are also evaluated within this thesis. Finally, the increase of wind speed in some designed wind turbine casing structures and flow characteristics inside these casing structures were investigated in detail, utilizing numerical and experimental methods.