Acil serviste akut apandisit ve renal kolik ayırıcı tanısında hematolojik inflamatuar paremetrelerin etkinliği
Efficacy of hematologic inflamatory parameters in differential diagnosis of acute appendicitis and renal colic
  1. Tez No: 547082
  2. Yazar: AHMET SÖNMEZ
  3. Danışmanlar: UZMAN AKKAN AVCİ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Genel Cerrahi, Üroloji, İlk ve Acil Yardım, General Surgery, Urology, Emergency and First Aid
  6. Anahtar Kelimeler: Acute Appendicitis, Renal colic, PLR, NLR
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Adana Şehir Eğitim ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Acil Tıp Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 63
Özet
Amaç: Acil serviste akut apandisit ve renal kolik tanısı ve ayırıcı tanısının erken dönemde konmasına katkısı olabilecek veriler elde etmek ve literatüre katkı sağlamayı amaçladık. Materyel metot: ÇalıĢmaya Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi GiriĢimsel Olmayan Klinik AraĢtırmalar Etik Kurulu'nun onayı alındıktan sonra baĢlandı. Hastanemiz acil tıp kliniğine 01 Ocak 2016-31 Aralık 2017 tarihleri arasında karın ağrısı Ģikayeti ile gelen ve akut apandisit ile renal kolik tanısı alan ve hastane otomasyon ve arĢiv sisteminde dosya verilerine tam olarak ulaĢılan toplam 440 hasta dökümante edilerek çalıĢmaya dahil edildi. Bulgular: ÇalıĢmaya alınan 440 hastanın % 59,5'i erkek (n=262), % 40,5'i (n=202) ise kadındı. Hastaların yaĢ ortalaması 37,74±13,39/yıl idi. hastaların patolojik tanısına göre, 207 hastanın akut apandisitle uyumlu olduğu tespit edildi. Hematolojik parametrelerin ayırıcı tanıda kullanım etkinliği ROC analizi ile incelendiğinde en güçlü tahmin etme özelliğine NLR değerinin sahip olduğu saptandı (AUC, 0,716, SS=0,024, % 95 GA 0.668-0.764). NLR'den sonra ikinci sırada PLR değerinin ayırıcı tanıda güçlü tahmin edici olduğu saptandı (AUC, 0,608, SS=0,027, % 95 GA 0.555-0.661). Sonuç: Akut apandisit ve renal kolik akut abdominal ağrı ile acil servise sıklıkla baĢvurmaktadır. Akut apandisitli hastalar cerrahi yöntemler ile tedavi edilirken, renal kolikli hastalarda akut dönemde medikal tedavi uygulanmaktadır. Bu iki hasta grubunun ayırıcı tanısının net olarak yapılması önem arz etmektedir. ÇalıĢmamızın verileri, PLR, NLR, WBC değerlerinin ayırıcı tanının net olarak yapılamadığı durumlarda kullanılabileceğini ortaya koymaktadır. Anahtar kelimeler : Akut Apandisit, Renal Kolik, PLR, NLR.
Özet (Çeviri)
Aim: We sought to collect data which may help diagnosing and differential diagnosing of acute appendicitis and renal colic at early period in emergency room and contribute to literature. Material Method : The study was started after consent received from Cukurova University Medicine Faculty Noninvasive Clinical Researches Ethics Comitee. 440 patients whose file data could be accessed in hospital otomation and archive system, came to hospital with abdominal pain between 01 January 2016 - 31 December 2017 and diagnosed with acute apendicitis and renal colic are documented and included in the study. Results: Of the 440 patients included in then study, %59,5 were male and %40,5 were female. Average age of patients was 37.74±13.39 years. According to pathological diagnosis, 207 patient were compatible with acute appendicitis. When efficiancy of differantial diagnosis of hematological parameters is examined with ROC analysis, NLR value had the strongest predictability (AUC, 0.716, SS = 0.024, %95 GA 0.668 - 0.764). After NLR, PLR value was second best in predictability of differential diagnosis. (AUC, 0.608 SS=0.027, %95, GA 0.555 - 0.661) Conclusion: Patients with acute appedicitis and renal colic often present to emergency room with abdominal pain. While patients with acute appendicitis is treated with surgical methods, in renal colic medical treatment is used in acute period. The differantial diagnosis of these two patient group is important. Data of our study shows that PLR, NLR and WBC values can be used when exact differential diagnosis cannot be made.