Türk sinemasında Suriye sorunu ve Suriyeli mülteciler
Syrian refugees and Syrian issue in Turkish cinema
  1. Tez No: 547088
  2. Yazar: TALİP GÜLTEKİN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MEHMET IŞIK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sahne ve Görüntü Sanatları, Performing and Visual Arts
  6. Anahtar Kelimeler: Göç, mülteci, Suriye, Türk sineması, Migration, refugee, Syria, Turkish cinema
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Batman Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sinema Televizyon Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 101
Özet
Sinema literatüründe nadir işlenen mülteci - göç türü filmler, dünya sinemasında olduğu gibi Türk sinemasında da nadir işlenen bir konudur. Yakın tarihimizin global bir kaynak çatışması ve çıkar çatışmalarına sahne olması, Türkiye'nin de ne kadar bağımsız bir yönetim yapısına sahip olduğunu, diplomatik ilişkilerin etkisi ile iç sistemin olgularını da etkilemiştir. Bu etki yavaş yavaş politik oluşumlar ve amaçlar çerçevesinde kendi etkisini kültürel, ticari, sanatsal faaliyetler içerisinde göstermiştir. Başta sinema sanatında olmak üzere, belgesini ve olgularını sunmaya başlamıştır. Çalışmamızın temelinde ele alınan konu; komşu ülkemiz ve sınır ülkemiz olan Suriye sorununun Arap Buhranın etkileri ile ateşlenen iç savaşın yakın çevre ülkelerine olan göç etkisi ve diplomatik sonuçları doğrultusunda sinema sanatına olan kültürel, siyasi, ticari ve politik etkileri ele alınmış ve incelikli bir bilimsel endüksiyon doğrultusunda incelenmiştir. Suriye sorunu, diğer iç savaş yaşayan Arap ülkelerine nazaran daha büyük bir sorun ve etki yaratmıştır. Kendi dışında batı ve doğu ülkeleri arasında diplomatik çatışma ve çıkar ilişkilerine sebep olmuştur. Çalışma Türkiye Cumhuriyeti'ni temelden alan bir bilimsel hareketle; olumlu ve olumsuz etkileri, siyasi iç olguları, dış politik ve diplomatik varyasyonlarını ne şekilde biçimlendirdiği, sinema sanatına ve kültürüne olan etkileri ele almıştır. Yapılan ön araştırmalarda problemin ele alınmasındaki temel ölçüt, Türkiye'nin dış politikasındaki tavrı ve sığınma taleplerine gösterdiği olumlu olumsuz tutumdur. Bu tutum sinemanın beslenme konusunda ve politik ifade biçiminde kendini geliştirmesi, evrensel sinema sanatının belli noktalarında kendine bir kürsü edinmesini de sağlamıştır. Bu durumun, uluslararası arenada olumlu ve olumsuz sonuçları olduğu gibi, Suriyeli sığınmacıların Türkiye'ye sığınması ile birlikte, Türkiye'de de olumlu ve olumsuz sonuçlar ortaya çıkarmıştır. Sinema toplumu konu edindiği için tüm bu olumlu ve olumsuz sonuçlar Türk sineması için işlenecek yeni bir konu durumuna gelmiştir. Yönetmenler bu konuyu ele alarak hem Suriye savaşını hem de yaratığı etkileri sinemaya taşımaya başlamıştır. Tüm bu yaşanan olaylar ve bu olaylar sonucunda meydana gelen değişimlerin Türk sinemasında nasıl işlendiği ele alınmıştır.
Özet (Çeviri)
Refugee - migration - type films, which are rarely handled in the cinema literature, are a rare subjectin Turkish cinema as they do in the world cinema. A source close to the historic conflict and our global interests are going to be a conflict, Turkey also how to have an independent management structure, domestic sytem of politics were also affected by the impact of the phenomenon of diplomatic relations. This effect has gradually shown its influence in cultural, commercial and artistic activities within the framework of political formations and objectives. It started to present her document and facts, especially in the art of cinema. The subject matter of our study is; It is the cultural, political, commercial and political effects of the neighboring country and the border country of Syria, which is the problem of the Syrian civil war, which has been triggered by the effects of the Arab crisis, and the diplomatic consequences of the migration to the neighboring countries. It has been studied in accordance with a refined scientific induction. The Syrian problem has had a bigger problem and impact than the other Arab countries. It caused diplomatic conflict and interest relations between the western and eastern countries. The study is a scientific basis move from the area of the Republic of Turkey; and the effects of political and internal phenomena, foreign political and diplomatic variations on the art and culture of cinema. Fundamental in addressing the problem in preliminary research criteria are positive, negative attitude shown by Turkey's attitude in foreign policy and asylum. This attitude, cinema itself as a nutritional and political expression in the form of self-development, at a certain point of the universal cinema art has provided a chair in itself. This situation, as well as positive and negative results in the international arena, along with refuge in Turkey, Turkey has also revealed the positive and negative results. As Cinema has taken up society, all these positive and negative results have become a new issue for Turkish cinema. By addressing this issue, the directors have begun to take both the Syrian war and the creature to the cinema. All of these events and the changes that occurred as a result of these events in Turkish cinema were discussed.