Babaî İsyanı'nda Baba İlyâs-ı Horasânî'nin Amasya'da yürüttüğü faaliyetler
Activities of Baba İlyâs-i Horasân in Amasya in Amasya during the Babai Revolt
  1. Tez No: 547087
  2. Yazar: ÖMER ÇAYCI
  3. Danışmanlar: PROF. DR. METİN YILMAZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Tarih, History
  6. Anahtar Kelimeler: İlyâs, İshak, Baba, Babaîler, Amasya, İlyâs, İshak, Father, Babaîler, Amaseia
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İslam Tarihi ve Sanatları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 126
Özet
Tarih boyunca Türk devletlerinde isyanlar olagelmiştir. Çünkü her devletin halkı içinde memnunlar olduğu gibi gayrı memnun zümreler de olmuştur. Devletin güçlü olduğu dönemlerde gayrı memnun zümreler ayaklanma girişimine cesaret edememişlerdir. Devlet çeşitli sebeplerle zayıf düştüğünde o zümreler harekete geçerek arzularına ulaşma amacıyla devlete karşı ayaklanma girişiminde bulunmuşlardır. Bu teşebbüslerden birisi de Türkiye Selçuklu Devleti'nin hükümdarı II. Gıyâseddîn Keyhüsrev'in saltanatı zamanında (1237- 1246) olmuştur. Halkın içinden çıkan Baba İlyâs'ın Selçuklu iktidarını değiştirme teşebbüsü amacına ulaşmak üzere iken başarısızlığa uğratılmışsa da bu olay devlet ve toplum hayatında etkisini asırlarca sürdürecek olan maddî ve manevî bir tahribata yol açmıştır.
Özet (Çeviri)
There have been revolutions Turkey country throughout history. Bacause, as a part of people were satisfied tde other part were not satisfied. Those who were not satisfied during the state's strong periods did not dare to attempt the uprising. When the state became weak for various reasons, the non satified group attempted tor ise against the state in order to reach their desires. This conflict had happened during the leadership of 2. Giyaseddin Keyhusrev'into the sechuk empire in 1237-1246 years. The attempt of the Baba İlyâs, who came out among the people to change theSeljuk empire", failed to reach his goal, but this event has caused material and spiritual destruction which had been continued for centuries in the life of thestate and society.