Yalın altı sigma: Mobilya endüstrisinde bir araştırma
Lean six sigma: A research in furniture industry
  1. Tez No: 547255
  2. Yazar: FAHRETTİN AKGÜL
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MEHMET ALTINÖZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ağaç İşleri, Wood Products
  6. Anahtar Kelimeler: Yalın Altı Sigma, Yalın Üretim, Altı Sigma, Mobilya Endüstrisi, Yönetim Sistemi, Yalın Yönetim, DMAIC, Lean Six Sigma, Lean Manufacturing, Six Sigma, Furniture Industry, Management System, Lean Management, DMAIC
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Ağaç İşleri Endüstri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 118
Özet
Müşteri memnuniyetini ön planda tutarak, kaynaklarını verimli kullanmayı ve hataları azaltmayı hedefleyen işletmeler, rekabetin çok yoğun olduğu günümüz piyasa şartlarında yalın üretim ve altı sigma gibi yönetim sistemlerini kullanmayı tercih etmektedirler. Yalın üretim ve altı sigma yaklaşımlarını temel alan ve bu iki sistemin güçlü yanlarının bir araya getirilerek birbirini destekleyecek şekilde kullanılmasıyla elde edilen yalın altı sigma felsefesi son dönemde kullanılan bir diğer yönetim sistemidir. Yalın altı sigma felsefesinin mobilya endüstrisinde uygulanabilirliğinin araştırılması bu çalışmanın temel amacıdır. Literatür taraması yapılarak çalışmanın teorik anlamda çerçevesi oluşturulmuştur. Böylece yalın üretim, altı sigma ve yalın altı sigma yaklaşımları kavramsal olarak ayrı ayrı incelenmiştir.Yalın altı sigma DMAIC (tanımla, ölç, analiz, iyileştirme, kontrol) modeli ve araçları açıklanmıştır. Daha sonra çalışmanın araştırma kısmını içeren uygulama safhasına geçilmiştir.Araştırma, Mobilya Endüstrisinde Yalın Altı Sigma metodolojisinin uygulanabilirlik koşullarının belirlenerek analizinin yapılmasını kapsamaktadır. Çalışmanın araştırma aşamasında anket yöntemi kullanılmış olup, mobilya endüstrisinde faal durumda bulunan işletmelerle görüşme sağlanmıştır. Anket çalışmasının ilk kısmı demografiközellikleri ölçensorulardan meydana gelmiştir. Anketin ikinci bölümü ise yalın altı sigma etkinlikleri ile alakalı sorulardan oluşmaktadır. İşletmeler ile gerçekleştirilen anket çalışmasının neticesinde elde edilen veriler ışığında, ölçek puanlarının ilişkisi Pearson korelasyon testi ileanaliz edilmiş, ölçek puanlarının demografik değişkenlere göre farklılık göstermesi ise ANOVA testleri ile analiz edilmiştir.Ölçeğin faktör analizine uygunluğunun tespit edilmesi amacıyla yapılan BartlettveKMO testi sonuçları anlamlı bulunmuş olup tek faktörden oluştuğu tespit edilmiş ve güvenirlik düzeyi çok yüksek çıkmıştır. Araştırma kapsamındaortaya çıkan verilere dayanarak mobilya endüstrisinde yalın altı sigma metodolojisinin uygulanabilirliği ile ilgili değerlendirme ve çıkarımlar yapılarak bir takım önerilerde bulunulmuştur.Buna göre, araştırmanın sonucunda katılımcıların yalın altı sigma faaliyetlerinin uygulanması konusunda pozitif bir düşünce içerisinde oldukları belirlenmiş ve yalın altı sigma yaklaşımının mobilya endüstrisinde uygulanabileceği sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
By keeping customer satisfaction in the front, managements which aim to use the sources efficiently and reduce mistakes prefer to use management systems such as lean manufacturing and six sigma in today's market conditions where rivalry is very common.The lean six sigma philosophy, based on lean manufacturing and six sigma approaches and using the strengths of these two systems together to support each other, is another recently used management system. The main purpose of this study is to investigate the applicability of the Lean Six Sigma philosophy in the furniture industry. The theoretical framework of the study was established by scanning the literature.Thus, lean manufacturing, six sigma and lean six sigma approaches are examined conceptually separately. The Lean Six Sigma DMAIC (define, measure, analysis, improvement, control) model and tools are explained. Then the implementation phase of the study, which includes the research section, was started. The research involves the determination and analysis of the applicability of the Six Sigma methodology in the furniture industry.During the research phase of the study, the survey method was used and interviews were provided with the companies active in the furniture industry. The first part of the survey consisted of questions measuring demographic characteristics. The second part of the survey consists of questions related to six sigma activities. In the light of the data obtained from the survey conducted with the managements, the relationship of the scale scores was analyzed with Pearson correlation test and the difference between scale scores and demographicvariables was analyzed in the ANOVA tests.The results of Bartlett and KMO test were found to be meaningful in order to determine the suitability of the scale for factor analysis and it was determined that it consisted of only one factor and the level of reliability was very high. Based on the data generated within the scope of the research, some suggestions have been made by making evaluations and inferences about the feasibility of lean six sigma methodology in the furniture industry. Accordingly, it was determined that the participants had a positive opinion about the implementation of lean six sigma activities and it was concluded that the Lean Six Sigma approach could be applied in the furniture industry.