Tokat il sınırları içinde görev alan itfaiye çalışanlarının temel yaşam desteği ve ilk yardım bilgi düzeylerinin değerlendirilmesi
Assessment of first aid knowledge level and first aid knowledge of fire fighters working in Tokat
- Tez No: 547496
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ SERHAT KOYUNCU, DR. ÖĞR. ÜYESİ SERHAT KARAMAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hemşirelik, Nursing
- Anahtar Kelimeler: İtfaiyeci, Temel Yaşam Desteği, İlk Yardım, Bilgi Düzeyi, Fire Fighters, Basic Life Support, First Aid, Level of Knowledge
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Sayfa Sayısı: 111
Özet
Amaç: Afet ve kazalara bağlı pek çok insan sakat kalmakta veya hayatını yitirmektedir. Afet ve kaza durumlarında yapılacak olan ilk müdahaleler hayati tehlikelerin önlenmesinde ve hayatın kurtarılmasında önemli bir etkendir. İtfaiye çalışanları acil tıp sisteminin önemli bir ekibi olarak afet ve kaza durumlarında aktif olarak görev almaktadır. Bu çalışmanın amacı Tokat ilinde görev alan itfaiye çalışanlarının temel yaşam desteği ve ilk yardım bilgi düzeylerini belirlemektir. Material ve Metod: Tanımlayıcı tipteki bu araştırmanın evrenini 10.11.2018-16.01.2019 tarihleri arasında Tokat ilinde görev alan itfaiye çalışanlarından oluşmaktadır. Araştırmacılar tarafından literature uygun olarak hazırlanan anket soruları yüzyüze görüşme yöntemi ile uygulanmıştır. Anket sorularının cevapları değerlendirilirken doğru olarak kabul edilen cevaplar için 1 'bir' puan, yanlış cevaplar için 0 'sıfır' puan verilerek en düşük 0 'sıfır' en yüksek 30 'otuz' puan üzerinden değerlendirilmiştir. Araştırmada toplanan veriler SPSS for Windows 22.00 istatistik paket programı kullanılarak analiz edilmiştir. Bulgular: Araştırmaya katılan itfaiyecilerin tamamı erkeklerden oluşmaktadır. İtfaiye çalışanlarının yaş ortalamaları 41,68 ± 8,73 olarak bulunmuştur. Çalışmaya dahil olanların %44,6'sı en az lise mezunudur. %27,3'ü son bir yıl içerisinde ilk yardım eğitimi aldığı %10,1'inin ise daha önce eğitim almadığı görülmektedir. Katılımcıların temel yaşam desteği ve ilk yardım bilgi düzeylerini belirlemek için sorulan sorulardan 30 puan üzerindenen düşük 5 en yüksek 24 puan aldıkları görülmektedir. Katılımcıların puan ortalaması 16,49 ± 4,11 olarak bulunmuştur. Sonuç: Sonuç olarak itfaiye çalışanlarının temel yaşam desteği ve ilk yardım bilgi düzeylerinin incelendiği çalışmada puan ortalamaları 30 puan üzerinden 16,49 ± 4,1 olarak bulunmuştur. Afet ve kaza durumlarında aktif olarak görev alan itfaiye çalışanlarının temel yaşam desteği ve ilk yardım eğitimlerinin düzenli aralıklarla tekrar edilmesi gerekmektedir.
Özet (Çeviri)
Aim: Many people had been disabled or died because of disasters and accidents. In itialinterventions in disaster and accident situations are an important factor in preventing life-threatening and saving lives. Firefighters, as an important team of the emergency medical system, are actively involved in disaster and accident situations. The aim of this study is determine the basic life support and first aid knowledge levels of the fire brigade workers in Tokat. Material and Method: The population of this descriptive study was consisted of fire brigade workers in Tokat between 10.11.2018 and 16.01.2019. The questionnaires was prepared by the researchers in accordance with the literature were applied by face to face interview method. While evaluating the answers of the questionnaire questions, it is given that 30 points, where each correct answer was given 1 point and incorrect answer was given 0 point Analyses were made through the SPSS for Windows 22.00 statistical package on the computer. Results: All fire fighters were men who participated in the study. It was found that the fire brigade workers average age of 41,68 ± 8,73. 44,6% of the participants were at least high school graduates. It is seen that 27,3% received first aid training in the last year and 10,1% did not receive any training before. It was seen that the participants were given the lowest 5 points and the highest 24 points out of 30 from the questions asked to determine their basic life support and first aid knowledge level. The mean score of the participants was 16,49 ± 4,11. Conclusion: As a result, the basic life support and first aid knowledge levels of the fire brigade workers were examined and the mean score 16,49 ± 4,1 out of 30 points. Basic life support and first aid training of the fire brigade employees actively involved in disaster and accident situation sshould be repeated at regular intervals.