Jhumpa Lahiri'nin kurgusunda postkolonyalizm, küreselleşme ve kültürel oluşumlar
Postcolonialism, globalization and cultural formations in Jhumpa lahiri's fiction
  1. Tez No: 547542
  2. Yazar: CENGİZ KARAGÖZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. TÜRKAY BULUT
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: İngiliz Dili ve Edebiyatı, English Linguistics and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Küreselleşme, Postkolonyalizm, Jhumpa Lahiri, Küresel Kültür, Yerel Kültür, Kültürel Kimlik, Globalization, Postcolonialism, Jhumpa Lahiri, Global Culture, Local Culture, Cultural Identity
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İngiliz Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İngiliz Dili ve Edebiyatı Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 184
Özet
Jhumpa Lahiri İngiltere doğumlu Amerikan fakat ebeveynleri Bengal Hintli göçmen olan Pulitzer Ödülü'nü kazanmış bir yazardır. Lahiri'nin eserleri Hintli göçmenlerin Batılı bir yerde yerli kültürlerini muhafaza etme çabası, yabancı bir ülkede Hintli bir eş ve anne olmanın zorluğu ve Hintli göçmen ebeveynler ile çocukları arasındaki çatışmalar gibi çeşitli konuları ele almaktadır. Lahiri ayrıca Batı ve Doğu konularını ilgilendiren postkolonyal meselelere ve nerdeyse tüm dünya milletlerini birçok açıdan etkileyen küreselleşme sürecine değinerek de incelenebilir. Bu tezin amacı küreselleşmenin Hintli göçmenlerin kültürel kimlikleri üzerindeki etkilerini Lahiri'nin nasıl yansıttığına ve teknolojik gelişmelerin kültürel oluşumları özdeşleştirme ve aidiyet açısından nasıl işlediğine dikkat çekmektir. Araştırma The Namesake (2003) adlı romanına ve Interpreter of Maladies (1999) ve Unaccustomed Earth (2008) eserlerinden seçilmiş kısa hikayelere değinecektir. Hintli göçmenler yeme, giyinme, konuşma, kutlama ve tüketim alışkanlıklarında yola çıkarak küreselleşmenin onların kültürel kimlikleri üzerindeki etkisini ortaya koymak için analiz edilecektir. Son telekomünikasyon teknolojileri, telefonlar, televizyon ve uçak gibi küresel taşıma araçları bu göçmenlerin kültürel sınırları kolayca ve hızlı bir şekilde aşmalarını sağlamaktadır. Bu yüzden onlar küreselleşmiş dünyada memleketlerini ziyaret etme, görme ve hatırlama olanakları sebebiyle belirli ve sabit bir kültürel ortamda kalamazlar. Benzer şekilde kültürel ürünlerin dünya çapında politik sınırları aşabilmesi gerçeği Hintli göçmenlerin yerli ürünlerini batıdaki bir ülkede tüketmelerini mümkün kılar. Sonuç olarak kültürel kimlikleri hem yerli hem de küresel elementleri içeren heterojen ve hibrid şeklinde meydana gelir. Batı ve Doğu ile ilgili postkolonyal tartışmalar düşünüldüğünde Lahiri küreselleşmenin iki bölge arasındaki kültürel sınırları muğlaklaştırdığı ve karasızlığın, aidiyetsizliğin ve karmaşanın ortaya çıkmasına yol açtığı fikrini benimsemektedir.
Özet (Çeviri)
Jhumpa Lahiri is a Pulitzer Prize-winning writer who is English-born American but whose parents are Bengali Indian immigrants. Lahiri's works deal with a variety of subject matters such as the struggle of Indian immigrants to preserve their native culture in a Western location, the plight of being an Indian wife and mother in a foreign land, conflicts between Indian immigrant parents and their children and so forth. Lahiri can also be examined by touching upon postcolonial issues that concern the relationship between the West and the Orient and the process of globalization that influences nearly all of the world nations in many respects. The aim of this thesis is to draw attention to the ways Lahiri reflects the effects of globalization in relation to cultural identities of Indian immigrants and handles how technological developments shape cultural formations from the viewpoint of identification and belonging. The focus of the research will be on her novel The Namesake (2003) and selected short stories from Interpreter of Maladies (1999) and Unaccustomed Earth (2008). Indian immigrants in these works will be analyzed in order to reveal the effect of globalization on their cultural identities on the basis of their eating, dressing, speaking, celebrating and consuming habits. The latest telecommunication technologies, phones, television and the global transportation devices such as planes lead these immigrants to cross cultural borders easily and quickly. Therefore, they cannot remain in a fixed and stable cultural milieu due to the opportunity of visiting, seeing and recollecting their homeland in the globalized world. Similarly, the fact that cultural products can flow across political borders around the world makes it possible for Indian immigrants to consume their local products in a western land. As a result, their cultural identities emerge in the form of heterogeneous and hybrid formations that encompass both local and global elements. Considering the postcolonial arguments as regards the West and the Orient, Lahiri adopts the view that globalization has blurred the cultural borders between the two regions and gave way to the emergence of ambiguity, non-belonging and confusion.