Chaotic identities and otherness in Jhumpa Lahiri's novel the Namesake
Jhumpa Lahiri'nin the Namesake adlı romanındaki karmaşık kimlikler ve ötekilik
- Tez No: 189484
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. LEMAN GİRESUNLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Amerikan Kültürü ve Edebiyatı, American Culture and Literature
- Anahtar Kelimeler: Koloniyalizm, Postkoloniyalizm, HintliAmerikalılar, Ötekilik, Karmaşık kimlikler, Colonialism, Postcolonialism, Otherness, Chaotic identities
- Yıl: 2006
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Batı Dilleri ve Edebiyatları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 94
Özet
Jhumpa Lahiri'nin The Namesake Adlı Romanındaki Karmaşık Kimlikler veÖtekilikTezli Yüksek Lisans ProjesiEbru DÖNMEZDokuz Eylül ÜniversitesiSosyal Bilimler EnstitüsüAmerikan Kültürü ve Edebiyatı BölümüJhumpa Lahiri Hintli Amerikalılar'ın yaşamlarını, sorunlarını ve içselçatışmalarını ayrıntılı bir biçimde işler. Derlenmiş hikayeleri Interpreter ofMaladies ile Pulitzer ödülü kazanmış ve yazın otoritelerinin dikkatini çekmiştir.İkinci romanı The Namesake'te bir Hintli Amerikalı ailenin çift kimliklibireylerinin temel çatışmalarını sergiler. Karakterleri ikili kimliklerinisürdürmeye çabalarken aynı zamanda Koloniyalizm ve Postkoloniyalizminetkilerinden kurtulamaya çalışırlar. Bu nedenle, bu çalışma AsyalıAmerikalılar'ın Amerika'daki durumlarını, arada kalmış kimliklerini, ?Öteki?kavramını ve kültür çatışmalarını irdeler. Ben bu çalışma ile ayrıca JhumpaLahiri'nin eserlerini Türk okuyucusuna tanıtmayı hedefliyorum.Bu tezde, bütün bu temalar Postkoloniyal kuram bağlamındadeğerlendirilmiştir. Koloniyalizm ve sonuçlarına bakarak, Batı dünyasınınDoğu'ya olan yaklaşımını ve Doğu'nun Batı'daki yeniden yaratılmışkimliklerini sergileyeceğim. Edward Said'in Orientalism adlı kitabı ve HomiBhabba, Bill Ashcroft, Ania Loomba ve diğerleri gibi Postkoloniyal kuramınönemli yazarlarının düşüncelerine dayanarak, Amerika BirleşikDevletleri'ndeki etnik ilişkilerin geçmişini, Koloniyalizm ve şu andaki etkileriniincelemeyi amaçlıyorum. Böylece, Jhumpa Lahiri'nin The Namesake adlıromanındaki Hintli Amerikalılar'ın karmaşık yaşantılarını ve Amerikantoplumundaki arada kalmışlık durumlarını bu bakış açısıyla yansıtacağım.
Özet (Çeviri)
Master Of ArtsThe Chaotic Identities and Otherness in Jhumpa Lahiri?s Novel The NamesakeEbru DÖNMEZDokuz Eylul UniversityInstitute Of Social SciencesDepartment of American Culture and LiteratureJhumpa Lahiri elaborates on the lives, problems and inner conflicts ofAsian (Indian) Americans. She won the Pulitzer Prize with her collected shortstories Interpreter of Maladies and gained attention from literary authorities. Inher second novel, The Namesake, she portrays the main contradictions of themembers of an Indian American family with dual identities. Her characters,while struggling to maintain their dual identities, contemplate over the effects ofColonialism and Postcolonialism. Therefore this work depicts the portrayal ofAsian Americans in American society: their inbetween identities, the concept of?Other,? and the clash of cultures. With this study I also aim to introduce theworks of Jhumpa Lahiri to Turkish readers.In this thesis, all these themes are evaluated within the context ofPostcolonial theory. Tracing back to colonialism and its results, I am going toportray the approach of the Western world to the East, and the East?sreinvented and recreated identities in the West. Focusing on Edward Said?sOrientalism and the ideas of other prominent writers in Postcolonial theorysuch as Homi Bhabba, Bill Ashcroft Ania Loomba and many others, I intend toexamine the historical background of ethnic relations in the U.S.A., colonialismand its effects in the present. This will put into perspective the chaotic lives ofAsian (Indian) Americans, and their inbetween condition within Americansociety, in Jhumpa Lahiri?s novel The Namesake.