Anne babası boşanma aşamasında olan çocukların algıladıkları anne baba tutumları ile boşanma sürecine uyumları arasındaki ilişkinin incelenmesi
Investigation of the relationship between the children's perspective on parenting attitude and children's adjustment process of divorce
- Tez No: 547574
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ AYŞEGÜL ULUTAŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Boşanma, çocuğun boşanmaya uyumu, çocuk, ebeveyn tutumu, Child, children's adjustment to divorce, divorce, parenting attitude
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İnönü Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Çocuk Gelişimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 119
Özet
Anne Babası Boşanma Aşamasında Olan Çocukların Algıladıkları Anne Baba Tutumları ile Boşanma Sürecine Uyumları Arasındaki İlişkinin İncelenmesi Amaç: Anne babası boşanma aşamasında olan çocukların algıladıkları anne baba tutumları ile boşanmaya uyumları arasındaki ilişkiyi araştırmaktır. Materyal ve Metot: Çalışma, anne babasının boşanma davası süren 10, 11, 12 yaşındaki 70 çocuk ile yürütülmüştür. Veri toplama aracı olarak demografik bilgi formu, Çocuklar İçin Boşanmaya Uyum Ölçeği ve Anne Baba Tutum Ölçeği kullanılmıştır. Veriler, Student t, Mann Whitney u, ANOVA, LSD, Kruskal Wallis ve All Pairwise testleri kullanılarak analiz edilmiştir. Bulgular: Anne baba tutum değişkenine göre boşanma uyum ölçeği puan ortalamaları arasında istatiksel açıdan anlamlı fark bulunamamıştır. Çocukların yaş, cinsiyet, doğum sırası, kardeş sayısı, annesinin eğitim düzeyi, babasının eğitim düzeyine göre algıladıkları anne baba tutumlarının farklılaşmadığı; annesiyle veya babasıyla yaşama değişkenine göre ve annesini görme sıklığına göre boşanma uyumlarının farklılaştığı tespit edilmiştir. Sonuç: Anne baba tutumlarının çocuğun boşanmaya uyumunda temel belirleyici olmadığı, algıladıkları anne baba tutumlarının cinsiyet yaş vb. özelliklerine göre değişmediği, annesiyle veya babasıyla yaşamanın, annesini sık görmenin çocuğun boşanma uyumunu artırdığı bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
Investigation Of The Relationship Between The Children's Perspective On Parenting Attitude and Children's Adjustment Process Of Divorce Aim: The aim of this study is to investigate the relationship between the children's perspective on parenting attitude and the adaptation process of divorce. Materials and Methods: The study has been conducted with 70 children (10 to 12 years old) whose parents are in the process of divorce. In this study, Demographic Information Form, The Child's Divorce Adjustment Inventory and Parenting Style Scale have been used as data collection instruments. The data has been analyzed with“Student t”,“Mann Whitney u”,“LSD”,“Kruskal Wallis”and“All Pairwise”tests. Findings: According to the parenting attitude, statistically significant difference wasn't found between the child's divorce adjustment inventory scores. According to the child's age, gender, number of siblings, father's education, mother's education, statistically significant difference wasn't found between perspective of parental attitude. It is determided significant difference according to the child's variable living with mother or father between the child's divorce adjustment. Result: Child's perceptions of parenting style aren't important to child's adjustment to divorce. Child's Demographical characteristics like age, gender can play an important role according to their perceptions of parental attitude. It is determined to frequency of meeting with mother is important for child's adjustment to divorce.