Sağlıklı ve diabet oluşturulmuş ratlara hazırlanan kemik defektlerinde yoğunlaştırılmış büyüme faktörünün kemik iyileşmesine olan etkisinin incelenmesi
Evaluation of effect of concentrated growth factor on bone healing in bone defects of healthy and diabetic rats
- Tez No: 547576
- Danışmanlar: PROF. DR. ZİHNİ CÜNEYT KARABUDA
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
- Anahtar Kelimeler: Diyabet, Büyüme Faktörü, Kemik Iyileşmesi, Kemik Defekti, Trombosit, Diabetus Mellitus, Growth Factor, Bone Regeneration, Bone Graft, Platelet
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Oral İmplantoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 158
Özet
Bu çalışmanın amacı diyabet model oluşturulmuş sıçanlarda oluşturulan kemik defektlerinde Yoğunlaştırılmış Büyüme Faktörünün kemik iyileşmesine olan etkisinin değerlendirilmesidir. 50 adet erkek Sprague-Dawley cinsi sıçan çalışmaya dahil edildi. Hayvan denekleri sağlıklı ve deneysel olarak diyabet yapılacak grup olarak 2 ana gruba ayrılmıştır. 24 sıçana streptozosin verilerek diyabet model oluşturuldu. Diğer 24 sıçana ise bir girişimde bulunulmadı. 2 adet sıçan ise Otojen CGF elde edebilmek için kullanıldı. Sıçanların kafatasına açılan kritik boyuttaki defektlerin boş bırakılması, zenojen greft (Geno-os, OsteoBiol, Turin, İtalya) ile greftlenmesi, YBF uygulanması ve zenojen greft ile YBF'nin kombine uygulanması ile 4 alt gruba ayrılmıştır. Diyabet modeli oluşturulan gruba her gün günlük 4 unite NPH verilmiştir. 6 hafta sonra tüm hayvanlar sakrifiye edilmiş ve kemik iyileşmesi histolojik ve histomorfometrik yöntemlerle analiz edilmiştir. Histomorfometrik değerlendirmede diyabetli deneklerde yeni kemik yapım yüzdesinin sağlıklı deneklerden daha düşük olduğu tespit edilmiştir (p:0.001, p:0.023). Her iki grupta da en fazla kemikleşme oranının Zenojen greft ile Yoğunlaştırılmış Büyüme Faktörünün kombine kullanımında görülmüştür. Yeni kemik yapım yüzdeleri Greft+YBF uygulanan grupta incelendiğinde kontrol ve diyabet olguları arasında anlamlı farklılık saptanmamıştır (p=0,562; p>0,05). Yoğunlaştırılmış Büyüme Faktörü'nü greft materyalleri ile beraber kullanarak diyabet hastalığının sebep olduğu sert ve yumuşak doku iyileşme bozukluğu gibi olumsuzlukları minimuma indirmeyi hedeflemekteyiz.
Özet (Çeviri)
The aim of this study was to evaluate the effect of Concentrated Growth Factor (CGF) on bone healing using diabetic rat model. Experimental diabetes was induced in twenty-four male Sprague-Dawley rats by streptozotocin. Twenty-four animals served as healthy controls. The Animals was divided into 4 subgroups; empty, grafting with xenogenous graft (Geno-os, OsteoBiol, Turin-Italy), CGF administration and combined application of the CGF with the xenogenous graft critical-size defects on to the calvaria of the rats. The group consisting of diabetes was given 4 units of NPH per day. After 6 weeks, all animals were sacrificed and bone healing was analyzed by histological and histomorphometric methods, which evaluation revealed that new bone formation in diabetic animals was significantly lower than healthy group (p: 0.001, p: 0.023). In both groups, the highest rate of ossification was observed in the combined use of xenogenous graft and CGF. When the new bone formation was examined in the graft and CGF group, no significant difference was found between control and diabetic group (p=0,562; p>0,05). In conclusıon, in patients with diabetes mellitus, combination therapy of CGF with graft is expected to contribute positively to healing of bone defect.