İş sağlığı ve güvenliği uygulamalarının hastane çalışanları tarafından değerlendirilmesi
Assessment of occupational health and safety practices by hospital employees
  1. Tez No: 547577
  2. Yazar: MAHMUT ÇOBAN
  3. Danışmanlar: PROF. TÜLAY ORTABAĞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hastaneler, Hospitals
  6. Anahtar Kelimeler: İş Sağlığı ve Güvenliği, Hastane Çalışanları, Occupational Health and Safety, Hospital Workers
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hasan Kalyoncu Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 71
Özet
Araştırma Bingöl İl Sağlık Müdürlüğü'ne bağlı Solhan Devlet Hastanesi'nde çalışan sağlık personelinin iş sağlığı ve güvenliği uygulamalarını değerlendirmek amacıyla yapılmıştır. Araştırma tanımlayıcı tipte bir araştırma olup; Mayıs 2018 - Kasım 2018 tarihleri arasında çalışan 80 hemşire, 20 doktor ve 50 diğer sağlık personelinde gerçekleştirilmiştir. Çalışmada kullanılan katılımcılara ait sosyodemografik bilgileri içeren ilk 9 soru anketin birinci kısmını (Kişisel Bilgi Formu), güvenlik kültürünü yansıtan 20 soru anketin ikinci kısmını (Çalışan Sağlığı ve Güvenliği Bilgi Formu) ve üçüncü kısmını Hastanede Çalışan Sağlık Personeli İçin İş Güvenliği Ölçeği oluşturmuştur. Veriler SPSS istatistik programına aktarılarak analiz edilmiştir. Verilerin değerlendirilmesinde tanımlayıcı istatistikler frekans, yüzde, ortalama, standart sapma, t testi, varyans analizi kullanılmıştır. Çalışmanın yapıldığı hastanede iş kazası geçirenlerin oranı %78.7 bulunmuştur. Sağlık personelinin mesleklerine göre iş güvenliği ölçek puan değerlendirilmesinde; hemşireler 187.38±22.39, doktorlar 181.75±19.05, diğer sağlık personeli ise 183.54±22.36 puan almıştır. Personelin çalıştıkları birimlere göre ölçek puan değerlendirilmesinde; laboratuvarda çalışan sağlık personeli 178.42±20.54, hemodiyalizde çalışanlar ise 192.35±23.34 puan almıştır. Çalışma kapsamındaki sağlık personelinin iş güvenliği ölçek puan ortalaması 185.35±21.94 bulunmuştur. Hastanedeki sağlık personelinin mesleklerine göre ölçek puan değerlendirilmesinde en yüksek puanı hemşireler, birimlere göre ölçek puan değerlendirilmesinde ise en yüksek puanı hemodiyaliz ünitesinde çalışan personel almıştır. Sağlık personelinin genel ölçek puanı değerlendirmesinde iş sağlığı ve güvenliği uygulamalarından memnun olduğu sonucuna
Özet (Çeviri)
The aim of this study was to evaluate the occupational health and safety practices of health personnel working in the State Hospital of Solhan State Hospital of Bingöl. The research is a descriptive study; Between May 2018 and November 2018, 80 nurses, 20 doctors and 50 other health personnel were employed. The first 9 questions containing the socio-demographic information of the participants used in the study were included in the first part of the questionnaire (Personal Information Form), 20 questions reflecting the security culture, the second part of the questionnaire (Employee Health and Safety Information Form) and the third part of the questionnaire consisted of the Work Safety Scale for the Health Staff Working in Hospital. Data were transferred to SPSS statistical program and analyzed. Descriptive statistics, frequency, percentage, mean, standard deviation, t test, and variance analysis were used to evaluate the data. The rate of persons who had work accidents in the hospital where the study was conducted was 78.7%. In the evaluation of work safety scale score according to the professions of health personnel; nurses received 187.38 ± 22.39, doctors 181.75 ± 19.05, and other health personnel received 183.54 ± 22.36 points. In the evaluation of scale points according to the units they work; The number of health personnel working in the laboratory was 178.42 ± 20.54 and the number of those working in the hemodialysis was 192.35 ± 23.34. Occupational safety scale mean score of the health personnel was 185.35 ± 21.94. The highest score of the health personnel in the hospital according to their profession was evaluated by nurses, while the highest score was obtained from the staff working in the hemodialysis unit. It was concluded that the health personnel were satisfied with the health and safety practices in evaluating the overall scale score.