Şizofreni hastalarında dürtüsellik, sigara bağımlılığı, bakım veren külfeti ilişkisinin incelenmesi
Investigation of the relationship between impulsivity, smoking addiction and burden of caregiver in schizophrenia patients
- Tez No: 547612
- Danışmanlar: PROF. DR. SALİH SAYGIN EKER
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Psikiyatri, Psychiatry
- Anahtar Kelimeler: şizofreni, bakım yükü, sigara, dürtüsellik, Schzophrenia, caregiver burden, smoking, impulsivity
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Bursa Uludağ Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 106
Özet
Şizofreni hastalarında sigara içimi sıklığı çok yüksektir ve sigara içenlerin toplam dürtüselliklerinin yüksek olduğu gösterilmiştir. Şizofreni hastalarında dürtüsellik bulunması hem hastalar hem de bakım veren yaşadığı sosyal çevre ve tedavi ekibi için büyük bir sorun oluşturmaktadır. Şizofreni hastası bir bireye bakım vermek, bakım verene kişisel, sosyal ve ekonomik güçlükler yüklemektedir. Bu çalışmada şizofreni hastalarındaki dürtüsellik, sigara bağımlılığı, bakım vereninin yükü ilişkisini incelemek amaçlandı. Bu çalışma DSM-V ölçütlerine göre şizofreni tanısı almış 18–65 yaş arası 50 hasta ve 50 bakım veren sağlıklı gönüllü üzerinde yapılmıştır. Her hastaya Barratt Dürtüsellik Ölçeği, Fagerström Sigara Bağımlılığı Değerlendirme Ölçeği, Pozitif Ve Negatif Belirti Ölçeği ve bakım verenlere ise Zarit Bakım Veren Külfet ölçeği, Beck Depresyon ve Anksiyete Ölçeği uygulanmıştır. İstatistiksel analizi için tanımlayıcı istatistiksel metotların yanı sıra niceliksel verilerin karşılaştırılmasında Student t Test, Mann Whitney ve Kruskall Wallis testi, spearman korelasyon katsayısı kullanılmıştır. Şizofreni ve bakım verenlerin elde edilen değerleri karşılaştırıldığında şizofreni hastalarında sigara bağımlılığı dürtüsellik ve bakım veren yükünde artış bulunmuştur. Ayrıca şizofreni hastalarında sigara bağımlılığı dürtüsellik ve bakım veren yükü arasında istatistiksel olarak yüksek ilişki olduğu görülmüştür. Hasta grubunda Pozitif Ve Negatif Sendrom Ölçeği'nin tüm alt ölçekleri ile sigara bağımlılığı dürtüsellik ve bakım veren yükü arasında pozitif korelasyon bulunmuştur. Bu çalışmada şizofreni hastalarında dürtüsellik, sigara bağımlılığı, bakım veren yükü arasında anlamlı ilişki bulunmuştur. Dürtüsellik, sigara bağımlılığı, bakım veren yükü arasındaki ilişkiyi daha açık ortaya koyacak geniş hasta ve kontrol gruplarının olduğu çalışmalara gereksinim duyulmaktadır.
Özet (Çeviri)
The frequency of smoking is quite high in schzophrenia patients. Furtermore, it is shown that the total impulsity of smorkers is high, as well. The presence of impulsivity in patients creates a major problem for the patients, the social environment proving care for them and the treatment team. Giving care for a schzophrenia patient causes a number of individual, social and economic difficulties for caregivers. In this study, it is aimed to analyze the relationship between the impulsivity and smoking addiction of schzophrenia patients and the burden of caregivers. This study was conducted on 50 patients between 18-65 ages who had gotten a schzophrenia diagnosis according to DSM-5 standards and healthy 50 caregiver volunteers. The Barratt Impulsivity Test, The Fagerström Nicontine Addiction Test and The Positive-Negative Symptom Test were carried out for schzophrenia patients. The Zarit Caregiver Burden Test and The Beck Depression-Anxiety Test were applied to the caregivers. In addiction to descriptive statistical method for statistical analysis of data, the stutent t test, Mann Whitney, Kruskal Wallis Test and Sperman Corelation Coeffient were implemented to compare quantitetive data. As the data taken from schzophrenia patients was compared to the data the taken from caregivers, it was found a rise in smoking addiction and impulsivity of schzophrenia patients and burden of caregivers. Likewise, the statistical significant relationship between the smoking addiction and impulsivity of patient and caregiver's burden was identifled. A positive correlation was found between all Positive And Negative Syndrome Scale's subscales an the smoking addintion, impulsivity and caregiver's burden. In this study, significant relationship was encountered between impulsivity and smoking addiction of the patirnt and control groups to reveal the relationship between impulsivity, smoking addiction and caregiver burden clearly.