İskemik inmeli hastalarda osteoprotegerin (OPG) T245G (RS 3134069) gen polimorfizminin araştırılması
Investigation of osteoprotegerin (OPG) T245G gene polymorphism in patients with ischemic stroke
  1. Tez No: 547613
  2. Yazar: BAHATTİN EROL KOÇAK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. TAMMAM SİPAHİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyofizik, Biophysics
  6. Anahtar Kelimeler: İskemik inme, OPG T245G gen polimorfizmi, Osteoprotegerin T245G gen polimorfizmi, Ischemic stroke, OPG T245G gene polymorphism, Osteoprotegerin T245G gene polymorphism
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Trakya Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyofizik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 71
Özet
İnme, morbitide ve mortalite açısından bütün dünyada çok ciddi bir sağlık sorunudur. İnme geçirme oranı hipertansiyon, diyabetes mellitüs, kalp hastalıkları dislipidemi, sigara, arterial fibrasyon gibi bilinen risk faktörlerine bağlıdır. İskemik inmenin epidemiyolojik çalışmalarında elde edilen güçlü kanıtlar iskemik inmenin ortaya çıkmasında genetik faktörlerin önemli olduğunu göstermiştir. Bu çalışmanın amacı iskemik inme hastalarında Osteoprotegerin T245G gen polimorfizmleri genotip dağılımlarını inceledik. Biz bu polimorfizmlerin iskemik inme hastalığı için genetik bir risk faktörü olup olmadığını araştırmayı amaçladık. Çalışmamızda hasta grubu olarak 60 iskemik inmeli hasta ve kontrol grubu olarak nörolojik hastalığı olmayan 60 kişi bulunmaktadır. Osteoprotegerin T245G gen polimorfizmi, polimeraz zincir reaksiyonu ve restriksiyon fragment uzunluk polimorfizmi yöntemleri kullanılarak belirlenmiştir. Çalışmamız sonucunda ise Osteoprotegerin T245G gen polimorfizminin iskemik inme hastalığı için genetik risk faktörü olmadığı bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
Stroke is a very serious health problem in terms of, morbidity and mortality. The rate of stroke depends on known risk factors such as hypertension, diabetes mellitus, heart disease dyslipidemia, smoking, arterial fibrillation. The strong evidence obtained in the epidemiological studies has showed the importance of genetic factors in ischemic stroke. The aim of this study was to investigate the genotype distributions of osteoprotegerin T245G gene polymorphisms in patients with ischemic stroke. We aimed to investigate whether these polymorphisms are a genetic risk factor for ischemic stroke disease. In our study, there were 60 patients with ischemic stroke as the patient group and 60 as the control group without neurological disease. Osteoprotegerin T245G gene polymorphism was determined using polymerase chain reaction and restriction fragment length polymorphism methods. As a result of our study, it was found that osteoprotegerin T245G gene polymorphism was not a genetic risk factor for ischemic stroke disease.