Üretim hattında işletim optimizasyonu yapılarak enerji verimliliğinin arttırılması
Increasing the efficiency of manufacturing line by optimisation methods
- Tez No: 547657
- Danışmanlar: PROF. DR. ZEHRA YUMURTACI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Üretim, verim, montaj hattı, boru üretim, üretim verimliliği, Production, efficiency, assembly line, pipe production, production efficiency
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Enerji Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 86
Özet
Dünya'da son yıllarda yaşanan hızlı nüfus artışı, buna bağlı olarak insanların ihtiyaçlarının ve taleplerinin artmasına istinaden üretim sektörü hızlanmakta, üretim hacimleri büyümektedir. Talebin artması ile beraber olarak gelişen rekabet ile üretici firma sayısı da artmakta ve bu firmalar birbiri ile yarışmaktadır. Kaizen yalın üretim sistemini esas alan Mercedes Benz Turk fabrikasının montaj hatları tanıtılmıştır ve Kaizen üretim sisteminin esas ana hedeflerinden biri olan sürekli iyileştirmeler ile üretimde yüksek kalite, düşük enerji tüketimi, stoksuz üretim, ergonomi gibi beklentiler gerçekleştirilmiştir. Boru üretim alanında mevcut kaynakların maksimum verimde kullanılması hedeflenmiştir. Mercedes-Benz Türk Otobüs Fabrikası bünyesinde, boru ön montaj mahallinde gerçekleştirilen bu projede, öncelikli olarak mevcut durumdaki iş akışı ortaya konulmuştur. Boru İmal ön hazırlık istasyonunda boru hammadde veriminin artırılması için mevcut olan problemler ve darboğazlar gözlenip analiz edilmiş, iyileştirme çalışmaları uygulanmıştır. Bu çalışmaların sonucunda bir optimizasyon programı geliştirilmiş ve uygulanmıştır. Ön hazırlık üretim hattına daha yüksek tempo, firesiz ve hatasız üretim yapılabilme yeteneği kazandırılmış, daha düşük maliyet ve enerji verimliliği sağlanmıştır. Tez aşamasında yapılan projelerde ''Kaizen'' metadolojisi ve ''Best'' optimizasyon programı kullanılmıştır. Yapılan analiz ve iyileştirmeler sonucunda ürünlerin üretim hattındaki vardiyalık temposu %5 artmıştır. Çalışan makinelerin ve operatörlerin verimlilikleri artmış, üretim maliyetleri ve fire miktarı düşmüştür. Üretim tesisinde yıllık 40.000 metre hammadde tasarrufu ve 36.000 kWh elektrik enerjisi tasarrufu sağlanmıştır. Ortalama 1 metre hammaddenin yaklaşık fiyatı 3.5 Euro olarak hesaplandığında senelik 40.000 metre hammadde tasarrufu için toplam senelik 140.000 Euro tasarruf sağlanmıştır.
Özet (Çeviri)
Production volumes & speeds are increasing depending on the population increase and increasing demand of needs & wants of end customer. In paralel with customer demand increase, supply is increasing as well, with more production company entering industry which is creating a competitive environment. Mercedes Benz Türk companies lean manufacturing lines are projected in the focus of KAIZEN principles, which is mainly achieving high quality with continuous development, low energy consumption, Just in time production, ergonomy. With this project resouce (manpower, time, process', raw material, capacity, equipments etc.) productivity is being targetted to be improved at pipe manufacturing line. Primarily Process Flow is explained at pre-assembly area of pipe production at Mercedes Benz Türk company, with the aim of increasing annual raw material efficiency, bottle necks & existing constraints are deeply analized and an optimization project is developed. As a benefit of commisioned optimization project pipe pre-assembly line capabilities are increased towards faster and scrap, error free production with decreased total cost & energy consumption. KAIZEN methodology & BEST optimization program is used for this project. With the project initiation, production output per shift is increased by 5%. Efficiency of man & equiment are increased so production cost and scrappage rate are decreased. As a result 40.000 m raw material & 36.000 kWh energy are being saved in yearly basis. Considering the average 1 meter raw materials piece price as 3.5 Euro; annual raw material saving of 40.000 meters which brings 140.000 Euro saving.