Üniversite ve kamu binalarındaki havanın termal konfor ve karbondioksit yönünden incelenmesi
Investigation of indoor air in the university and government buildings with regards to the thermal comfort and carbon dioxide
- Tez No: 547725
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ZEHAN KESİLMİŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
- Anahtar Kelimeler: İç Hava Kalitesi, Termal Konfor, Karbondioksit, Anket Çalışması, Hasta Bina Sendromu, Indoor Air Quality, Thermal Comfort, CO2 concentrations, Sick Building Syndrome
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Osmaniye Korkut Ata Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Elektrik-Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 82
Özet
Kapalı ortamlarda bulunan havanın kalitesi özellikle dersliklerde insan sağlığı ve performansı etkileyen en önemli problemlerin başında gelmektedir. Bu çalışma ile Korkut Ata Üniversitesi dersliğinde ve Osmaniye Valiliği birimlerinde saha ölçümleri ve anket aracılığı ile termal konfor ve iç hava kalitesi araştırması gerçekleştirilmiştir. İnceleme yöntemi, saha ölçümleri ve anket çalışması olmak üzere iki ana başlık altında toplanmıştır. Üniversite ve kamu binaları içerinde havanın sıcaklık, nem ve CO2 gibi ölçüm değerleri, veri toplama sistemi (VTS) ile SD kart üzerine kaydedilmiştir. Katılımcılardan ve ölçümlerden toplanan veriler aracılığıyla ortamın uygunluğunu ve katılımcının memnuniyetini gösteren tahmini ortalama oy (PPD) ve memnuniyetsizlerin tahmini yüzdesi (PMV) değerleri hesaplanarak binaların konfor aralıkları ve iç hava kalitesi düzeyleri belirlenmiştir. Anket ile ayrıca kişinin içinde bulunduğu termal çevre ile alakalı olarak ortamın sıcak, koku, hava kalitesi, termal konfor seviyesi ve Hasta Bina Sendromu belirtileri içeren tahminlere ait cevaplar da toplanmıştır. Anketler aracılığı ile toplanan sübjektif değerlendirmeler istatistiksel yazılım programı olan SPSS programı ile yorumlanmıştır. Çapraz tablolama ve ki- kare testleri ile gerçekleşen olayların birbiri ile ilişkili olup olmadığı irdelenmiştir
Özet (Çeviri)
Thermal comfort and indoor air quality in university classrooms and public area are essential requirements to maximize productivity performance. This study shows the results of a field study about indoor thermal comfort and indoor air quality based on investigations in university classrooms and public area. The field study was performed in the Korkut Ata University and governorship of Osmaniye, during non-heating period. The methodology is based on objective parameters and subjective survey. Both objective parameters and subjective surveys were performed at the same time during the regular lecture period and working hours. The objective parameters consisted of environmental parameters such as air temperature, air relative humidity (RH) and CO2 concentrations. A low cost data acquisition system is designed and produced to obtain environmental parameters. The survey included basic information such as gender, age, activity level, and clothing. The judgments about the thermal environment such as perceptions of the temperature and the humidity, odor intensity, the air quality, thermal comfort levels votes and symptoms related in Sick Building Syndrome (SBS) were also collected. Survey and monitored data are analyzed with a computer program SPSS known as statistical program. Thermal sensation, thermal acceptability and productivity were evaluated via cross tabulation and chi-square independence tests.