El-İstinâs fi Ahvâli'l-Efrâs adlı yazma eserin çeviri metni ve incelemesi
The translation text and investigationof the ''El- Istinas fi Ahvali'l- Efras'' titled manuscript book
  1. Tez No: 547747
  2. Yazar: AYŞE ERMİŞ TÜRKMEN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ALİ ÇAVUŞOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Tarih, Türk Dili ve Edebiyatı, History, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: kültür, Türk, feres-name
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İslam Tarihi ve Sanatları Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Türk İslam Edebiyatı Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 162
Özet
Türklerin hayatlarının önemli bir kısmının at üzerinde geçmiş olduğu ve tarihi belgelerden anlaşıldığı kadarıyla atı en etkin şekilde Türklerin kullanmış olduğu bilinmektedir. Türklerin hayatlarında son derece önemli bir yeri olan at, hayatın her safhasında sadece maddi bir değer olarak değil, manevi bir değer olarak da yerini alır. Ehlileştirilmiş hayvanlar içerisinde at özel bir konuma sahiptir. At, hem binek ve ulaşım aracı olarak, hem de askeri bir güç olarak kullanılmıştır. Atın ekonomik değeri de önemli bir yere sahiptir. Ayrıca atın etinden ve sütünden faydalanılması da atı Türkler arasında önemli bir yere getirmiştir. Türk kültüründe atın sahip olduğu yeri belirtmek ve Resmi Ahmed Efendi'nin feres-name alanında türünün bir örneği olarak yazdığı El-İstinâs Fi Ahvâli'l-Efrâs adlı yazma eserinin bu bağlamda günümüze ışık tutması amacıyla yapılan bu çalışma kültürümüzde atın yeri ve önemi, eserin incelemesi ve çeviri metni olmak üzere üç kısımdan oluşmaktadır. Ayrıca sözlük çalışmasına da yer verilmiştir. Çalışmanın ilk kısmında At ve Atla İlgili Bilgiler; Atın Türk Kültüründeki Yeri, Atın İslamiyetteki Yeri, Atın İktisadi Hayattaki Yeri, Atın Türk Edebiyatındaki Yerine değinilmiştir. İkinci ve üçüncü kısımda ise eserin çeviri metni ve incelemesine yer verilmiş olup sözlük çalışması yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
It is known that the most important part of Turks' life lasted on their horses and it is also known that according to the historical documents the most effective usage of the horses belongs to Turks. The horse, in all stages of Turks' life has the extremely important role, has not only concrete worth but also has intangible worth. Turks used the horses as riding and transportation vehicle, at the same time military force. The economical values of the horse are very important. The Turks eat horse meat and drink horse milk when they need. This manuscript book was written by Resmi Ahmed Efendi for specifying the position and importance of the horse in Turkish culture. In this context, our study's aim is shedding light on present days. This study contains three sections which are about to the position and importance of the horse in Turkish culture, investigation of the book and, translation text. The first section is about horses and general information of horses; the place of the horse in Turkish culture, in Islam, in our economic life, in Turkish literature. In second and the third section include the book's translation text and vocabulary study. Key words : horse, culture, Turks, feres-name